Реклама / Ads
0| 5875 |24.08.2011 СВЯТ

Трусът във Вирджиния - най-силен от 115 г.

.
Във Вашингтон трусът нанесе щети на Националната катедрала.
 

 

Земетресението с епицентър в щата Вирджиния, което беше усетено по цялото източно американско крайбрежие и дори в Торонто, в Канада, е най-силното от 115 години в този щат, предаде ИТАР-ТАСС, съобщи Дарик радио.

След първия трус, чийто епицентър беше край град Минерал, в щата Вирджиния, на около 133 километра от Вашингтон, е имало вторичен трус с магнитуд от 2,8. Земетресението е станало на малка дълбочина и затова е усетено в такъв широк район. Евакуирани бяха сгради в големите градове по източното крайбрежие. Няма жертви, съобщава БТА.

 

Във Вашингтон трусът нанесе щети на Националната катедрала, където се пречупиха три островърхи кулички. Пострада Националният монумент в града, където се е отворила пукнатина. От Националната служба за управление на парковете съобщиха, че мемориалът ще бъде затворен за посетители от съображения за безопасност и за неопределен период от време, докато инженери проучват пукнатината. Монументът тежи 91,000 тона и е изваян от мерилендски мрамор.

В Ню Йорк щети и ранени няма, увери кметът Майкъл Блумбърг. Само един комин се е срутил частично, поясни той. Трафикът на метрото не е бил нарушен, а само няколко самолета на двете летища край града са били задържани за кратко на земята, преди да излетят.

 

Нарушени за кратко бяха телефонните връзки, железопътният и самолетният трафик в някои от големите източни американски градове.

 

Трусът от вторник породи опасения за безопасността на американските ядрени централи в случай на земетресения, след като в атомната централа Северна Анна, във Вирджиния, намираща се на няколко километра от епицентъра, токът спря и това задейства системата за автоматично изключване на двата реактора, предаде Ройтерс. Три дизелови генератора бяха вкарани в действие, за да охлаждат ядрото на реакторите.

 

Видими щети на този етап няма, казаха от компанията оператор на централатаДоминиън нюклиър". От американското Управление за ядрена безопасност съобщиха, че следят ситуацията с централата и посочиха, че в десетина други централи по източното крайбрежие е имало сигнали за тревога, определена като минимална. Управлението припомня, че централите в САЩ се строят, за да устояват на силни земетресения като вчерашното. 250 000-те домакинства, получаващи ток от Северна Анна, не са били засегнати от спирането на реакторите, защото това е задействало механизъм за пренасочване на подаването на електричество от други централи
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 12291 |23.08.2011 Сексскандал и обвинения в содомия за словенска министърка . 7| 5786 |23.08.2011 Сейф ал Ислам не бил арестуван, Кадафи - в Триполи . 3| 5795 |22.08.2011 Свалят обвиненията срещу Строс-Кан . 26| 8005 |22.08.2011 Берлускони: Кадафи предай се!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads