Реклама / Ads
4| 4624 |15.12.2014 СВЯТ

Турски министър: Осуетихме държавен преврат

.
Опозиционери
В резултат на задържането на няколко привърженици на антиправителственото движение „Хизмет“ в Турция са били предотвратени опити за държавен преврат, заявил турският министър на вътрешните работи Ефкан Ала.
 
Подривни действия са се водили в продължение на последните 10 години, но ние успяхме да осуетим всички тези планове и намерения,

е посочил Ала, цитиран от турската информационна агенция ДХА.

Вчера турската полиция предприе в Истанбул и много други градове операция за задържане на десетки привърженици на антиправителственото движение „Хизмет“ на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен.

Турските власти обвиняват движението в подготовка на заговор за сваляне на правителството, в създаване на „паралелни структури“ в полицията и съдебната система, в организиране на нелегални подслушвания на ръководни представители на страната.

Сред задържаните при вчерашната операция са

главният редактор на близкия до общността на Гюлен в. „Заман“ Екрем Думанлъ,

генералният директор на телевизионния канал „Саманйолу“ Хидайет Караджа, сценаристи, режисьори и продуценти от телевизията, бившият началник на отдела за обществен ред на истанбулската полиция Ертан Еркчъктъ, бившият началник на отдела за борба с организираната престъпност на истанбулската полиция Мутлу Екзикоглу и други бивши отговорни полицейски представители.

Под заглавие „Черен ден за демокрацията“ в.“Заман“ съобщава за предприетата полицейска операция. При нея бяха задържани 27 души от общо 31, за които е издадена прокурорска заповед за задържане.

Вестниците цитират официално съобщение на истанбулския главен прокурор Хади Салихоглу, в което се посочва, че за въпросните 31 лица е издадена заповед за задържане като заподозрени за създаване, ръководство и членство във въоръжена терористична организация и за фалшификации и клевета.

Вестник „Заман“ и в. „Радикал“ посочват, че като мотив за задържанията е сочена полицейска операция от 2010 г., предприета срещу ислямистка групировка „Тахшийе“, която се разграничава от общността на Гюлен.

Според твърдения в резултат на заговор на полицаи и журналисти, въпросната групировка с лидер Мехмет Доган била представена като свързана с насилие и 122 нейни членове били арестувани по обвинение в принадлежност към терористичната мрежа „Ал Кайда“.

Вестниците отбелязват, че при полицейска операция през 2010 г. в къща, използвана от групировката, били намерени гранати и оръжие. Според твърдения върху някои от гранатите били открити три пръстови отпечатъка на полицаи, което създало подозрения за заговор и тези подозрения довели до вчерашната полицейска операция.

Вестник „Заман“ отбелязва, че полицейската акция вчера е била предприета два дни след като потребител на „Туитър“ с име Фуат Авни, известен с надеждните си предсказания за подобни акции,

предупреди, че предстои полицейска операция, при която се очаква да бъдат задържани общо 400 души,

от които 150 журналисти от критични към президента Реджеп Тайип Ердоган и турското правителство вестници.

Вестникът излиза днес със статия под заглавие „Няма да замълчим, театърът от 14 декември“, в която се изтъква, че с вчерашната полицейска операция, почиваща не на правото, а на произвола, властта си поставя три цели – да попречи да се повдига темата за корупцията по повод на годишнината от предприетото на 17 декември миналата година разследавне за корупция, засегнало лица, близки до правителството на Партията на справедливостта и развитието, да скрие от обществеността съдържанието на преговорите с Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейния лидер Абдуллах Йоджалан и да накара свободния печат да замлъкне.

В материала се отбелязва, че

страна, в която печатът попада под заповедите на правителството, не е възможно да се говори за демокрация и свобода.

Екипът на редакцията заявява, че журналистите от вестника, както и досега, ще продължат смело да отстояват позицията си в подкрепа на демокрацията, свободата и мира.

Вестник „Хюриет“ посочва, че Европейската комисия е реагирала остро на предприетата вчера операция срещу медии в страната. Вестникът цитира писмено изявление на Комисията, в което се казва, че задържането на представители на медиите е в разрез със свободата на медиите, която е един от основните принципи на демокрацията.

Комисията припомня, че зачитането на върховенството на закона и на основните права е едно от главните условия за членство в ЕС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6278 |29.11.2014 Турски боинг изплаши до смърт Виена . 3| 6380 |25.02.2014 СРС скандал по турски: Ердоган и сина му укривали крупни суми . 1| 5349 |21.12.2013 Турски министерски синове в ареста заради обвинения към Ердоган . 6| 6685 |26.09.2013 Гръцки министър: Няма да издържим повече икономии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads