Реклама / Ads
10| 5666 |24.03.2014 СВЯТ

Украйна изтегля войските си от Крим

.
Украинските войници в Крим получиха заповед да се изтеглят от полуострова заради руските военни заплахи, съобщиха световните агенции.Разпореждането е на и.д. президент на Украйна Олександър Турчинов.
 

"Съветът за национална сигурност на Украйна нареди на Министерството на отбраната да предислоцира украинските военни части в Крим", съобщи Турчинов, цитиран от УНИАН и "Фокус".

Освен това, Съветът е взел решение за евакуирането на семействата на военнослужещите, за които съществува реална заплаха.

"Кабинетът на министрите на Украйна е получил нареждане да осигури настаняване на семействата на военнослужещите, както и всички, които са принудени да напуснат домовете си заради натиска на окупационните войски на Русия", каза още Турчинов.

Той допълни, че провокациите на руските войски срещу Въоръжените сили на Украйна са продължили и тази нощ.

Руски войници превзеха украинската военноморска база във Феодосия - един от последните военни обекти в Крим, над които се вееше украинското знаме.

При операцията са ранени няколко украински морски пехотинци и между 60 и 80 са пленени, предаде АФП, цитирана от БТА. Командирът на батальона и неговият заместник пък са отведени в неизвестна посока с хеликоптер.

Според украинското Министерство на отбраната, руснаците са поставили като условие за освобождаването на задържаните военни, украинските офицери да напуснат Крим и да заминат за Западна Украйна.

В края на миналата седмица руският президент Владимир Путин подписа закона за ратифициране на договора за приемане на Крим и Севастопол в Руската федерация, след като той бе одобрен от долната и горната камара на руския парламент.

Амбициите на руското правителство са да превърне Крим в рай за инвеститорите, като им предостави данъчни преференции, предаде БНР. Идеята е икономическата зона да бъде подобна на тази в Калининградска област.

В руския анклав действа специално законодателство, което освобождава местните предприемачи от плащането на данък върху печалбата и собствеността в продължение на шест години и предвижда други данъчни и финансови облекчения.

Министърът на икономиката Алексей Улюкаев твърди, че руските частни инвеститори имат готовност да реализират проекти в Крим на стойност 5 милиарда долара основно в туризма, селското стопанство и пристанищните услуги.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 7112 |18.03.2014 Владимир Путин: Не искаме да делим Украйна . 9| 6127 |18.03.2014 НАТО прекратява сътрудничество с Русия, ЕС готов за Украйна . 13| 6348 |12.03.2014 Украйна няма да предприема военни действия . 3| 6416 |05.03.2014 Още усилия за решение на кризата в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads