Реклама / Ads
0| 4829 |01.01.2011 СВЯТ

Унгария поема председателството на ЕС

.
Будапеща
На 1 януари Унгария поема от Испания на ротационен принцип председателство на ЕС за следващите 6 месеца.
 

Премиерът на страната Виктор Орбан по-рано обяви приоритетите на страната му начело на ЕС - енергийната сигурност, присъединяването на Хърватия към ЕС и интеграцията на ромите,

Frognew.bg припомня, че дясната партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан спечели 53 на сто от гласовете на изборите през тази година, но се сдоби със 66 процента от местата в парламента – достатъчни, за да промени конституцията.

Правителството се насочи към превземане или нападки срещу всяка институция, която не контролира, включително президентството, Върховния съд и Сметната палата; в момента е подложена на офанзива централната банка.

Междувременно под надзора на Орбан бяха приети два медийни закона, които ще поставят Унгария в една лига с Русия и Беларус по свобода на печата. Единият гарантира контрол на ФИДЕС над държавните телевизионни канали и всички други обществени медии.

Вторият създава мощен медиен съвет, чието правомощие е да регулира вестниците, телевизиите, радиостанциите и интернет. Съветът може да издава декрети и да налага тежки глоби - до 950 000 долара - за новинарски материали, които смята за “небалансирани” или обидни към “човешкото достойнство”. Журналистите могат да бъдат принудени да разкриват източниците си на информация, а Съветът да претърсва редакции и да изисква от издателите да му предоставят поверителна бизнес информация.

Всичките петима членове на съвета ще бъдат съпартийци на г-н Орбан. Както се изрази представителят за свободата на печата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, “подобна концентрация на регулаторна власт е безпрецедентна за европейските демокрации и вреди на медийната свобода”.

Частните медии в Унгария протестираха остро, а също и демократичните съседи на Унгария, които сравниха Орбан с руския му колега Владимир Путин. Външното министерство на Люксембург се почувства отговорно да повдигне открито въпроса дали Унгария е подходяща да поеме ротационното председателство на ЕС от 1 януари. Но някои правителства си затраяха, като предпочетоха да не забъркват нов спор в обхванатия от криза Европейски съюз.

Като председател на ЕС Унгария ще се сблъска с несигурното икономическо положениена страната, както и със световната финансова криза, която се отрази тежко на много от страните на ЕС.

През 2008 г. МВФ, ЕС и Световната банка предоставиха на страната финансова помощ на стойност 20 млрд. евро, а миналата година също бяха водени преговори за нов заем.

Премиерът Орбан дойде на власт миналата година с обещания за икономически ръст и с ангажимент да намали дефицита до 3.8% и под 3% през следващата година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5106 |11.10.2010 Задържан е шефът на завода, причинил разлива в Унгария . 1| 4956 |09.10.2010 Евакуират село в Унгария, заплашено от нов разлив . 0| 5170 |08.10.2010 ЕС подкрепи Унгария в справянето с екокатастрофата . 1| 5260 |20.07.2010 Унгария на бунт срещу МВФ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads