Реклама / Ads
0| 5355 |08.04.2022 СВЯТ

Урсула фон дер Лайен от Киев: Украйна ще има европейски път

.
Урсула фон дер Лайен злиза от влака в Киев
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел пристигнаха в Киев, за да изразят подкрепата си за президента Володимир Зеленски и да му дадат уверения, че подкрепят кандидатурата на Украйна за членство в съюза, предаде Ройтерс.
 

След пътуването с влак от Брюксел до Киев председателят на ЕК заяви пред репортери, че най-важното послание, с което ще отиде при Зеленски, е, че за Украйна "ще има европейски път". "Обикновено минават години преди Европейският съвет да приеме молба за членство от дадена държава, но Украйна успя да постигне това само за седмица-две, затова желанието ми е да придвижим напред този въпрос възможно най-бързо", каза тя. "Целта ни е да внесем за разглеждане в съвета молбата на Украйна още това лято."

 

Шест месеца след началото на руската инвазия Фон дер Лайен обеща подкрепа за Украйна, за да "излезе от войната като демократична държава", нещо, за което по думите на Фон дер Лайен ЕС и другите донори ще помогнат на Киев.

 

Това послание повтори и дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел, който допълни пред репортерите, че посещението е знак, че "Украйна контролира територията си", а правителството все още владее положението.

 

"Украйна все още има правителство, което приема хора от чужбина, и все още може да се пътува до Киев", каза Борел и добави, че се надява ЕС да отпусне още 500 милиона евро на Украйна в близките дни. Борел заяви, че визитата също така ще даде възможност да бъдат представени мерките, които ЕС е предприел за "изолиране на Русия" заради инвазията в Украйна.

 

Зеленски призовава ЕС да предприеме по-строги наказателни мерки срещу Русия, включително чрез забрана на покупките на руски газ и петрол, и иска съюзът да предостави пълноправно членство на страната му.

 

Борел заяви, че въпросът за санкциите срещу вноса на петрол е въпрос, който предизвиква доста спорове вътре в Евросъюза поради опасенията на някои, че подобен ход може да предизвика болезнено поскъпване на нефта за европейските икономики. По думите му въпросът за това ще бъде поставен в понеделник в Брюксел. Борел и Фон дер Лайен са поредните западни лидери, посетили Киев, след като миналия месец да се срещнат със Зеленски в Киев пристигнаха премиерите на Полша, Словения и Чехия.

 

ЕС върна посланика си в Украйна в Киев, съобщи Борел при посещението си, ход, който е отражение на подобрената ситуация със сигурността и на ангажимента на 27-членния Евросъюз към Украйна, предаде БТА.

 

По думите на първия дипломат на ЕС връщането на посланика ще даде възможност за по-пряко и по-тясно сътрудничество между Брюксел и Киев. Борел определи като "впечатляващо" това, че украинското правителство е напълно работещо при толкова трудни условия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 15337 |19.03.2022 Урсула фон дер Лайен уверена: Планът за България получава подпис в срок . 8| 3990 |20.01.2022 Фон дер Лайен: Не трябва да позволяваме на Русия да разделя Европа на сфери на влияние . 9| 3928 |07.12.2021 Фон дер Лайен: ЕС е готов за още санкции срещу Русия, ако е необходимо . 3| 3255 |23.11.2021 Фон дер Лайен: Всеки ден в ЕС от ковид умират 1600 души

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads