Реклама / Ads
3| 4185 |20.02.2023 СВЯТ

Вашингтон натиска Ердоган за членството на Финландия и Швеция в НАТО

.
Съединените американски щати натискат турския президент Реджеп Ердоган заради ветото върху членството на Швеция и Финландия в НАТО.
 

В Анкара държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон подкрепя присъединяването на двете държави към Алианса "възможно най-бързо". 


"Разширяването на Швеция и Финландия в НАТО не е двустранен въпрос“, каза Блинкен на съвместна пресконференция с Мевлют Чавушоглу в Анкара, цитиран от агенция "Ройтерс". 

 

Миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също се срещна с дипломат №1 на Анкара и заяви, че моментът Турция да вдигне ветото си върху кандидатурите на Швеция и Финландия за членство във военния пакт е сега. Разговорите обаче се оказаха безуспешни. 

 

Чавушоглу повтори позицията на Турция, че може да оцени отделно кандидатурите на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО. Като призна, че Швеция е променила законодателството си относно тероризма в съответствие с исканията на Турция, Чавушоглу каза, че промените трябва да бъдат изцяло приложени.

 

Финландия и Швеция кандидатстваха за присъединяване към Северноатлантическия пакт след нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година и кандидатурите им за членство бяха ратифицирани от всички съюзници с изключение на Унгария и Турция. Анкара обаче остава твърда - ще позволи на Хелзинки да се присъедини към НАТО, но не и на Швеция. 

 

Анкара се смята за основна пречка, като президентът Реджеп Ердоган посочи, че Турция ще даде зелена светлина за членството на Финландия, но не и за това на Швеция.

 

Причината - Анкара твърди, че Стокхолм крива членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която се смята за терористична група от Турция, Европейския съюз и други.

Миналия месец Турция спря преговорите с Швеция и Финландия по техните кандидатури след протест, по време на който Расмус Палудан, лидер на датската крайнодясна политическа партия Твърда линия, изгори копие от Корана пред турското посолство в Стокхолм.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3956 |01.02.2023 Ердоган е готов да пусне Финландия в НАТО. Швеция остава под въпрос . 0| 3799 |23.01.2023 Изборите в Турция ще са на 14-ти май. Ердоган очаква да бъде преизбиран . 0| 3291 |11.01.2023 Израелският президент иска задълбочаване на сътрудничеството с Ердоган . 0| 3893 |24.12.2022 Ердоган: Работата по доставката на газ от находището в Черно море продължава денонощно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads