Реклама / Ads
0| 4060 |01.03.2019 СВЯТ

Венецуела ще купува храни и лекарства от Русия

.
Никлас Мадуро и Владимир Путин Източник: БГНЕС
Вицепрезидентката на Венецуела Делси Родригес заяви в Москва, че страната й ще купува храни и лекарства от Русия.
 

Каракас ще закупува необходимите храни и медикаменти от Русия, заяви днес вицепрезидентката на Венецуела Делси Родригес на съвместна пресконференция след преговорите си с руския външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС.
"Президентът Николас Мадуро даде много ясни разпореждания в тази връзка: тези храни, които са нужни на нашия народ, медикаменти, които са нужни на нашия народ, ще се набавят от Русия", съобщи Родригес.


Министър Лавров отбеляза, че Москва вече е получила допълнителен списък с нужните на венецуелската страна лекарства. "Обсъждаме списъка, уточняваме организационни и логистични подробности", каза Лавров.


Първият руски дипломат напомни, че Русия вече е изпратила на Венецуела първата партида медикаменти от 7,5 тона. Доставката е в рамките на вноската на Русия в Световната здравна организация и по проект, който се реализира от Панамериканската здравна организация, уточни Лавров.


Лавров добави, че Москва ще продължи "мащабните доставки на пшеница" за Венецуела, които "помагат значително на венецуелското правителство да посрещне настоящите хуманитарни предизвикателства", предаде Франс прес.


От 2018 година насам Русия е доставила на Венецуела 64 100 тона пшеница, по данни на руската консултантска фирма СовЕкон от 18 февруари, посочва Ройтерс.


Руският външен министър оцени като "неприемливо политизирането на въпроса за хуманитарната помощ" и изтъкна, че това трябва да се решава "чрез международни практики и да не служи като претекст за манипулиране на общественото мнение, за мобилизация на антиправителствените сили и за оправдаване на планове за намеса".
Миналата седмица Москва вече обвини САЩ, че използват хуманитарната помощ като "претекст за военни действия", насочени към сваляне на Николас Мадуро.


Делси Родригес каза още, че Каракас възнамерява с помощта на руската страна да се заеме с развитие на необходимата промишлена база за осигуряване на всичко необходимо за населението на Венецуела. "Това е добра новина за света, добра новина за Русия и за Венецуела. Ние сме стратегически партньори и работим за благото на народите на нашите страни", отбеляза тя.


По-рано днес Родригес съобщи, че президентът Мадуро е наредил европейското представителство на венецуeлската държавна петролна компания PDVSA да се премести в Москва, предаде Ройтерс.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4185 |25.02.2019 ЕС поиска избягване на външна военна намеса във Венецуела . 1| 4346 |24.02.2019 Двама убити и близо 300 ранени при сблъсъци на границата между Венецуела и Колумбия . 1| 4354 |23.02.2019 Венецуела прати войски по границата си с Колумбия . 0| 4319 |21.02.2019 Мадуро затвори границата на Венецуела с Бразилия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads