Реклама / Ads
13| 5510 |14.01.2021 СВЯТ

Втори импийчмънт срещу Доналд Тръмп

.
Доналд Тръмп
Президентът Доналд Тръмп отново е изправен пред процедура на импийчмънт - първият лидер в историята на САЩ с два такива процеса.
 

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри резолюция за импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп. 231 членове на Камарата гласуваха за резолюцията, 197 против, гласовете на още петима конгресмени се броят.

Основното обвинение, повдигнато срещу г-н Тръмп в документа, е "подбуждане към бунт", свързано с нападението от 6 януари на привържениците на президента срещу Капитолия. Резолюцията все още предстои да бъде разгледана от Сената, след което действащият ръководител на Белия дом може да бъде отстранен от власт. Доналд Тръмп стана първият президент в историята на САЩ, който бе импийчмен два пъти.

 

Камарата получи достатъчно гласове в сряда за импийчмънт на президента Тръмп за подбуждане към насилствено въстание срещу правителството на Съединените щати, тъй като повече от половин дузина членове на партията на президента се присъединиха към демократите, обвинявайки го в сериозни престъпления и нарушения за безпрецедентен втори път.

 

Събирайки се под заплахата от продължаващо насилие и защитата на хиляди военнослужещи от Националната гвардия, Камарата е твърдо решена да държи г-н Тръмп под отговорност само една седмица преди да напусне поста. Въпросът беше неговата роля в насърчаването на тълпа, която нападна Капитолия преди една седмица, когато Конгресът се събра, за да потвърди победата на новоизбрания президент Джоузеф Р. Байдън.

 

Камарата предложи и беше на ръба на приемането на един-единствен член на импийчмънт, като обвинява г-н Тръмп в „подстрекаване към насилие срещу правителството на Съединените щати“ и иска незабавното му отстраняване от длъжност и лишаване от право да бъде президент отново. Най-малко девет републиканци, включително представителят Лиз Чейни от Уайоминг, третият лидер на партията в Камарата, подкрепиха обвинението.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4483 |30.12.2020 Втори януари е обявен за ден на траур в Хърватия . 11| 7188 |24.09.2020 Тръмп не обеща мирно предаване на властта: Ще се превърне ли САЩ във втори Беларус? . 1| 5254 |26.05.2020 СЗО: Опасността от COVID-19 не е преминала. Възможен е втори пик . 1| 5209 |10.04.2020 САЩ приближава платото. Втори ден - спад на жертвите на COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads