Реклама / Ads
0| 6303 |02.10.2013 СВЯТ

Започнаха съдебните изслушвания на арестуваните членове на "Златна зора"

.
Четирима депутати от гръцката крайнодясна партия "Златна зора" бяха вкарани набързо в сградата на съда в Атина във вторник, за да отговарят по обвинения в принадлежност към престъпна група след убийството на рапър с леви убеждения от привърженик на формацията, предаде "Ройтерс".
 

Пред сградата на съда се бяха събрали няколко десетки привърженици на неонацистката организация, за да изразят подкрепата си, съобщи и "Катимерини". Депутатите бяха съпроводени от полицаи от частите за борба с тероризма, които носеха черни маски.

Депутатът Илиас Панайотарос вдигна заключените си в белезници ръце във въздуха и заяви своята невинност с думите: "Тази приказка няма край!" Панайотарос, Илиас Касидиарис, Никос Михос и Янис Лагос бяха арестувани в събота заедно с лидера на партията Николаос Михалолиакос и още над десет членове на "Златна зора".

Действията на властите срещу третата по популярност партия в Гърция, която досега изглеждаше като имунизирана от обвинения в бруталност, са най-голямата заплаха за "Златна зора", откакто партията влезе в парламента миналата година. "Златна зора" извлече полза от гнева от дълговата криза, намаленията на доходите, високата безработица и корупцията, отбелязва "Ройтерс".

Членовете на партията са обвинени официално въз основа на доказателства, които я свързват със серия нападения, включително намушкването с нож на рапъра Павлос Фисас на 17 септември и убийството на имигрант миналата година. Съдия ще реши дали заподозрените ще останат в ареста в очакване на процеса.

Михалолиакос и неговият заместник Христос Папас се очаква да се явят в съда тази седмица, съобщава "Ройтерс". Според ДПА Михахолиакос ще се яви пред магистрат в сряда. Арестите на членове на "Златна зора" са най-голямата кампания срещу депутати от военния преврат през 1967 г. За първи път от възстановяването на демокрацията в Гърция през 1974 г. бива арестуван лидер на политическа партия, отбелязват агенциите.

Гневът към традиционните партии и страхът от увеличаването на престъпленията, породени от рецесията, изстреляха "Златна зора" от нищото към спечелването на 18 места в парламента миналата година, с обещанието да избавят страната "от имигрантската смрад".

Над 150 нападения срещу имигранти и политически опоненти са регистрирани в Гърция миналата година, а 104 - тази година, съобщава ДПА. Смята се, че зад повечето от тях стоят членове на "Златна зора".

Депутатите от "Златна зора" отхвърлят обвиненията и казват, че действията на властите са политически мотивирани. До момента при обиски в домовете на арестуваните партийни членове полицията е открила оръжия без разрешителни, нацистки флагове и потрети на Адолф Хитлер.

"Златна зора", чиято черно-червена емблема наподобява свастика, отхвърля етикета "неонацистка". Партията категорично отрича да има връзка с убийството и с нападения срещу имигранти. Политическата организация твърди, че нейните членове са жертва на заговор и политическо преследване и призова за протести пред съда в знак на солидарност. "Идеите не могат да бъдат преследвани", обяви тя в своя уебсайт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6176 |01.10.2013 САЩ започнаха новата финансова година без бюджет, администрацията затваря врати . 0| 8238 |26.05.2013 Местните избори в Италия започнаха . 0| 5135 |06.11.2012 В САЩ започнаха изборите за президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads