Реклама / Ads
1| 5063 |19.05.2011 СВЯТ

Започва ожесточена надпревара за стола на Строс-Кан

.
За ръководния пост на Международния валутен фонд (МВФ) се задава ожесточена битка между Европа и развиващите се страни след оставката на Доминик Строс-Кан, който е арестуван по обвинения за сексуално насилие. Новият изпълнителен директор на МВФ може да е европеец, каквато е традицията досега, или да е представител на новите очертаващи се като силни икономики.
 

Бившият турски финансов министър и ръководител на Програмата за развитие на ООН Кемал Дервиш е сред възможните наследници на поста. Френският финансов министър Кристин Лагард е уважавана в сферата си, но може да бъде засегната от скорошен скандал заради връзките си с бизнесмен. Бившият британски премиер Гордън Браун открито заявява желанието си да поеме поста, но не е подкрепен от британското правителство.

Бившият директор на германската централна банка Аксел Вебер също е алтернатива, но се смята, че изисква твърде сурова данъчна дисциплина, която не отговаря на сегашното състояние на МВФ и проблемите на Европа.

Основните конкуренти за мястото на Строс-Кан ще бъдат от Европа и от Китай, пише германският вестник „Ди Велт”. Все по-ясно става недоволството от това начело на Световната банка да е американец, а на МВФ европеец. Позициите на Китай значително се разшириха след кризата през 2008 година.

Според анализатори следващият директор на МВФ трябва да е финансист от Китай, Турция, Бразилия, Индия или от друга развиваща се страна. Сред възможните кандидати са също индиецът Монтек Сингх Ахлувалия, южноафриканецът Тревър Мануел и израелецът Стенли Фишер.

В борбата между Европа и останалия свят не трябва да бъде забравян и американският министър на финансите Тимъти Гайтнър.

Русия смята, че засега е некоректно да се обсъждат кандидатури за нов ръководител на Международния валутен фонд (МВФ), съобщи съветникът на руския президент Аркадий Дворкович в интервю за вестник „Московские новости”. „Според Русия изборите за ръководител на МВФ трябва да се проведат на конкурентна и прозрачна основа, без обвързване към географски принцип”, заяви Дворкович.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5508 |19.05.2011 Достойно: Строс-Кан подаде оставка като шеф на МВФ . 1| 4927 |18.05.2011 Камикадзе взриви бус с полицаи . 0| 4775 |18.05.2011 Япония преосмисля ядрения контрол . 0| 5140 |18.05.2011 Силите на Кадафи не са поразявали кораб на НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads