Реклама / Ads
2| 4865 |18.01.2019 СВЯТ

Държавни служители разпродават покъщнината си заради блокирания бюджет в САЩ

.
Двоен ръст на отчаяните си клиенти регистрират и заложните къщи в Алабама. „Обикновено при нас имаме средно около 10-50 сделки на ден, но откакто спря финансирането за държавните служители те са скочили до 25-30, което не нормално“, коментира представителка на бранша пред Ен Би Си.
 

Само за да получат бърз кеш, хората залагат при нея семейни ценности и реликви срещу лихва от 25%.

Нещо повече, притисната от нуждата от пари, заради настоящата криза, преди няколко дни жена е била принудена да заложи сватбената си халка.

 

„Най-лошотата част в това е, че не знаеш кога всичко ще свърши и че нямаш възможност да работиш”, споделя Мерлиз Александър, служител на НАСА. „Ако ситуацията продължи още малко, само ще боли, боли и боли“, обобщава пък пенсионерът от американската армия Том Хартли.

 

Наистина, болката, за която ветеранът говори, се чувства не само сред федералните служители в страната – тя скоро може да започне да се усеща и по света.

 

Според професора по право от Харвард и коментатор на „Блумбърг“ Ноа Фелдман, кризата с частичното затваряне на федералното правителство в САЩ, може да дестабилизира света. Доверието към правителството на САЩ и, съответно, към американската икономика зависи от това американската политика и институции да бъдат функциониращи, смята експертът.

 

Функциониращо федерално правителство осигурява социална стабилност. Стабилността не зависи само от националната сигурност, която се поддържа по време на затварянето на правителството, но зависи и от контрола на пазарите, околната среда, храната, лекарствата и т.н. По-нисък контрол ще доведе до по-голям хаос, добавя проф. Фелдман.

 

Той смята, че посланието, което двете партии в САЩ – републиканци и демократи, отправят към света в настоящата ситуация, е че институциите, които създават американската политическа и икономическа стабилност са разядени. Това ще доведе до намаляване на доверието на американската лидерска позиция в света, а съответно ще намали доверието и в американската икономика, което ще дестабилизира света, заключава професорът от Харвард.

 

Според американските медии частичното затваряне на правителството не само, че е оставило федералните служители на произвола на съдбата, а обикновените граждани – без помощ от правителствените агенции, но вече струва на данъкоплатците много повече от петте милиарда долара, които президентът иска, за да построи оградата с Мексико.

 

За това колко дълбоко е разделението между Доналд Тръмп и Демократите говори следният факт: Преди няколко дни президентът на САЩ покани по-умерените Демократи на среща в Белия дом, за да дискутират намиране на компромисно решение за строежа на граничната стена с Мексико и отварянето на правителството.

 

Нито един от представителите на опозицията не пожела да отиде на срещата.

“Аз просто искам президента Тръмп да се постави на наше място, за да разбере, през какви изпитания минаваме ние всеки ден”, не скрива болката си от настъпилата безизходна ситуация федералния служител от Чикаго Акийша Дениелс, цитира bTV.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4579 |11.01.2019 Арестуваха служители на Huawei в полския клон заради шпионаж . 1| 3839 |02.11.2018 Тръмп гласи говорителката на Държавния департамент за посланик в ООН . 0| 3655 |01.11.2018 Безпрецедентни протести на служители на Гугъл . 1| 3706 |11.10.2018 635 служители на турска местна милиция са уволнени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads