Реклама / Ads
10| 4618 |20.05.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

„Артекс“ плаши държавата с огромен иск, ако пак спрат строежа на „Златен век“

.
„Ние ще построим сграда „Златен век“, защото е законна и защото вярваме в силата на съзиданието.“ Това заявяват от „Артекс“ в писмо до медиите.
 

От дружеството обаче се заканват, че в случай че отново бъдат предприети „незаконосъобразни и безотговорни действия, „Артекс“ няма да се поколебае да заведе иск срещу държавата в Страсбург за вреди в огромни размери, които накрая, за съжаление, ще останат за сметка на българските данъкоплатци“, се казва още в позицията.

 

Наред с това от фирмата заявяват и че неназовани политици се опитвали да й уронят престижа с неверни твърдения за валидността на строителното разрешение на сградата.

 

От „Артекс“ припомнят, че с решение от 14 май 2021 г. Върховният административен съд окончателно отмени заповедта на ДНСК, с която строежът на Златен век беше спрян повече от две години.

 

Ето и цялата позиция на компанията:

 

В последните дни в социалните мрежи бяха публикувани изявления на политически лица, с които се навеждат неверни твърдения за валидността на строителното разрешение на сграда „Златен век“, отново се прави опит за уронване престижа на компанията „АРТЕКС“, чрез манипулиране на общественото мнение.

 

Ето защо желаем категорично да заявим:

 

Ние ще построим сграда „Златен век“, защото е законна и защото вярваме в силата на съзиданието.

 

С решение от 14 май 2021 г. Върховният административен съд окончателно отмени Заповедта на ДНСК, с която строежът на сградата беше спрян повече от две години. След като делото премина на разглеждане през четири съдебни състава и по него бяха назначени три комплексни технически експертизи, с абсолютна категоричност беше установено, че сградата отговаря на всички нормативни и технически изисквания.

 

И двата състава на Административен съд София град в мотивите си постановиха, че разрешението за строеж на сградата „Златен век“ ще има действие най-рано до 19 ноември 2022 г., Така българският съд сложи точка на спора и поправи допуснатата тежка несправедливост по отношение на една изцяло българска компания.

 

Вярваме във върховенството на закона и в професионалната експертиза. Убедени сме, че здравият разум ще надделее и новото служебно правителство и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова няма да допуснат по случая отново да бъдат предприети незаконосъобразни действия от страна на администрацията. Това би било проява на административен произвол и пълно незачитане на принципите на правовата държава.

 

Иначе по какво би се отличавал новият управленски модел, от този, който обществото се опитва да разгради сега?

 

Ако едно изключително бизнес начинание бъде опропастено от властта без никакво законово основание, какъв сигнал би било това за стабилността на инвестиционния климат в страната?

 

В случай че спрямо дружеството отново бъдат предприети незаконосъобразни и безотговорни действия, „АРТЕКС“ няма да се поколебае да заведе иск срещу държавата в Страсбург за вреди в огромни размери, които накрая, за съжаление, ще останат за сметка на българските данъкоплатци.

 

Ние ще построим сграда „Златен век“, защото е законна, защото вярваме в силата на съзиданието. Със своя Музей на българската духовност и култура, и увенчана с храм на върха, сградата ще остане за поколенията символ на Златния век на съвременната българска архитектура.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5709 |25.03.2021 Авиационни фирми пред фалит без помощ за милиони евро от държавата . 2| 5781 |10.11.2020 Гена Събева: Всички бизнеси са потърпевши от пандемията, а помощта от държавата не е достатъчна . 6| 6295 |06.06.2020 Тръмп заплаши ЕС с мита върху вноса на автомобили

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads