Реклама / Ads
2| 5604 |16.08.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Автостопът - риск или "спорт" с икономия на средства

.
Има хора, за които пътуването на автостоп е единствен начин за придвижване; други пък го смятат за твърде опасен. Има шофьори, склонни да спират и други, които никога не го правят. Има и такива, които само това чакат...
 

 

Да пътуваш "на стоп" е едно от най-вълнуващите преживявания на пътя, но за да тръгнете се иска най-вече решителност и някои основни приготовления и знания.

1.Подготовка за път:

- Вземете карта " пътна мрежа на България " (3-4 лева), особено ако възнамерявате да пътувате и в бъдеще.

- Ограничете багажа си до минимум - не тръгвайте така сякаш отивате на края на света, една удобна раница е достатъчна да побере най-необходимите неща. Вземете си връхна дреха - не само ако стане студено но и в случай, че завали. Не забравяйте бутилка ВОДА, храна и хигиенизиращи кърпички ( не задължителни).

- Избегнете официалното облекло, изберете по-народни дрехи.

- Ако сте сами , Обадете се на приятел. Комбинацията "Момче и момиче" е най-печеливша, респективно "Момче - Момче " - най-лоша. Ако сте повече от 2ма, разделете се на групи - малко са тези които имат възможност и желание да возят цяла банда 

- Документи. Пари - с повече дребни. Мобилен телефон.

- Тръгнето рано, по светло. avtostop1.jpg

2. Избор на място:

- Първото нещо, което трябва да направите е да излезете извън града с градския транспорт-тук влизат в употреба предвидените дребни. Разбира се не махайте още от спирката, а се отдалчете надолу по пътя, където шофьорите няма да ви сбъркат, че си "викате такси". Стратегическите места са около табелите за обозначение "край на населено място", където колите все още карат с относително ниска скорост и могат да спрат навреме. (случвало ми се все пак да спирам кола движеща се с 220км/ч и дълго време я чаках да се върне на заден ход). Изберете място което се вижда от далеч и дава възможност на шофьорите да ви забележат , преценят и решат дали да ви качат. Позиции след и в завой не са особено печеливши, защото шофьорите ще ви виждат буквално в последния момент, а и няма място за отбиване - създавате опасност от ПТП. И не на последно място, уважавайте тези като вас, ако има други стопаджии, не ги прецаквайте - поздравете ги и застанете след тях, както си му е реда.  

3. Тактика за спиране на МПС. Основава се на два принципа:

- Оставете багажа си до вас, край пътя. Придайте си непринуден, ведър и честен вид - арогантността и вкиснатият вид изобщо не помагат. Откриите лицето си, махнете слънчевите очила и шапка. Така не само ще ви е по лесно да разбирате знаците на шофьорите, но им дава и възможност да ви преценят в движение.

- Положение на ръката - изпъната с уверен палец нагоре. Може и да махате като във филмите, но Увеличението на честотата не е във ваша полза. Подканвайте шофьорите отдалече, а в случай, че няма автомобили си почивайте.

4. Знаци на шофьорите:

- подминават ви с вдигнати ръце "не знам", означава "нямам място".

- посочват надолу (прилича на мръсен знак), означава "за тук съм, нямам намерение да пътувам до друг град".

- посочват с ръка наляво или надясно, означава в коя посока пътуват и в 99% от случайте не ви качват.

- всичко останало , подвикване, бипкане, нечисти помисли и усмивки не бива да ви стряска, дори и да сте момиче

- простаците обичат да се изтъкват.

- мигач отдалече и намаляне на скоростта на МПС, означава само едно а именно: Успяхте!

5. Кой спира. Да се кача или не?

- Спират шофьори (българи и чужденци - турци, братските държави и тн..), които често пътуват, отворени, дружелюбни и приветливи хора. Тирове, Бусове са сред най-честите превозни средства, които спират.

- Дори и да ви подминат не се моткайте а бързо отидете до спрялото превозно средство и сами отворете предната врата без да чакате покана (освен ако не са свалили стъклото дотогава). Кажете вашата посока, но не забравяйте все пак, че шанса да пътуват точно до вашата крайна цел е минимален. Затова попитайте докъде най-далеч можете да стигнете с превозното средство, къде може да ви остави за следващия стоп и ако ви устройва се качете. В случай на чужденец - покажете целта на пътната си картата. Не забравяйте, че идеологията на автостопа е "да качиш някого с когото да си кажеш приказката, да не заспиш, по-бързо да мине времето и да направиш едно добро дело", затова по възможност се качвайте отпред. Така няма да притеснявате шофьора през цялото време да ви наблюдава в огледалото за задно виждане.

6. Тема на разговор.

Тук идва конфузния момент как да завържем разговора. Бъдете спокоен и уверен, едва ли сте първия човек когото качват през живота. Като за начало може да започнете за къде пътува, откъде си, как е вървал автостопа и ще видите колко безгрижно ще мине времето ви. Избягвайте темите колко съм велик и как всички ви са в краката, колко много пари имате и тн. Отговаряйте уклончиво. Ако събеседника ви очевидно не е податлив на разговор, оставете топката в негови ръце - той да задава въпросите. По-малко от половината шофьори, понякога просто не им се говори и си мислят за техните си неща. Това не пречи да ви качат и направят добро дело нали. В такъв случай автокасетофона запълва мълчанието.

Live 2 Tell  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4888 |15.08.2008 Благоевград съчетава уникална история, футбол и евтина бира . 1| 5301 |15.08.2008 Продадоха яхтата на Джеймс Бонд, озъртат се за Стоичковата . 0| 4902 |14.08.2008 Apple изпревари Google по пазарна стойност . 2| 5279 |12.08.2008 Красимир Аврамов: Поевтиняване на хляба засега не се очаква

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads