Реклама / Ads

0| 3903 |24.03.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

България е последна по БВП на човек от населението през 2021 г. в ЕС

.
Източник: БГНЕС
През 2021 г. Люксембург и Ирландия отбелязват най-високо ниво на БВП на човек от населението в ЕС, съответно 177 и 121 на сто над средното за ЕС равнище. България е държавата членка с най-нисък БВП на човек от населението с 45 на сто под средното за ЕС равнище. Това показват прогнозни оценки на Националния статистически институт.

Разпределението на БВП на човек от населението в държавите - членки на ЕС, варира значително. Люксембург бележи най-висок БВП на човек от населението сред 27-те държави на ЕС, включени в това сравнение. Това до известна степен се обяснява с факта, че голям брой погранични работници са включени в общия брой на работната сила на страната и допринасят за увеличението на нейния БВП, а същевременно не се считат за част от местното население, което се използва при изчисляването на БВП на глава от населението. Техните разходи за потребление се записват в националните сметки в държавата им на пребиваване. 

 

Ирландия е на второ място сред държавите на ЕС, следвана от Дания, Нидерландия, Швеция, Белгия и Австрия, всяка с БВП на човек от населението с повече от 20 на сто над средното за ЕС равнище. Високото ниво на БВП на глава от населението в Ирландия може отчасти да се обясни с наличието на големи мултинационални компании, притежаващи интелектуална собственост. Свързаното с тези активи договорно производство допринася за БВП, докато голяма част от приходите, спечелени от това производство, се връщат на крайните собственици на компаниите в чужбина.


.

Източник: НСИ

 

Германия, Финландия и Франция са другите държави - членки на ЕС, с БВП на човек от населението над средния за ЕС. Малта, Италия и Чехия са с по-малко от 10 на сто под тази средна стойност, следвани от Словения, Кипър, Литва, Естония и Испания с между 10 и 20 на сто по-ниски от средното. БВП на човек от населението на Полша, Унгария, Португалия, Румъния и Латвия е с 30 на сто по-нисък от средното за ЕС равнище, докато Хърватия, Словакия и Гърция са с над 40 на сто по-ниски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 3518 |14.03.2022 НОИ: Изплащането на руските пенсии в България е планирано . 0| 3405 |09.03.2022 Иван Иванов: България не е застрашена от продоволствена криза . 0| 3610 |09.03.2022 Близо 84 млн. евро ще се инвестират за развитие на граничните региони между България и Гърция . 0| 3503 |09.03.2022 Къде да предадете колата си за скрап в България
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ