Петък, 17 Ноември 2017, 19:34
Frognews
4| 5345 |11.07.2017

България пропада и в класацията „Право на собственост”

.
България продължава свободното си падане в повечето класации за права, свободи и медии. Най-новата класация, в която страната ни се свлича е индекса „Право на собственост”.
България продължава свободното си падане в повечето класации за права, свободи и медии. Най-новата класация, в която страната ни се свлича е индекса „Право на собственост”

В изданието му за 2017 г. България и се нарежда на 85-то място от 127 страни. Спрямо миналата година България пада с 19 места. „Драстичното пропадане в класацията показва, че докато в България нищо не се променя, другите държави подобряват защитата на правото на собственост. България е изпреварена дори от страни като Мали, Доминиканската република, Кения, Хондурас и Замбия“, коментират в анализ на данните от Института за пазарна икономика. Организацията  представя в България международния индекс, разработван глобално от Алианс „Право на собственост.

Най-ниски продължават да са резултатите в областта на правната и политическа среда, доказвайки за пореден път, че в България липсват независимост на съдебната власт, върховенство на закона, политическа стабилност и контрол над корупцията.

В областта на правото на физическа собственост нараства индикаторът за достъп до заеми. Това подобрение, обаче, следва възстановяването на пазара, а не е следствие от някакви усилия на управляващите.

 
Защитата на правото на интелектуална собственост е с най-висок резултат в рамките на трите  изследвани сфери – 5,2 т. от максималните 10 точки. Въпреки това, тази оценка е доста по-ниска от резултата на страната в тази сфера преди 8-9 години, припомнят от ИПИ. Индексът отново показва, че липсата на защита на правото на интелектуална собственост и широкоразпространеното пиратство на авторски права продължава да е сред големите проблеми в страната.

 
Според ИПИ индексът „Право на собственост” още веднъж показва изключително тежките проблеми в правната среда в България, както и липсата на каквото и да е подобрение. Това води до по-ниски доходи, повече корупция, по-високо неравенство и по-слаба защита на индивидуалните и икономическите свободи.

 
Индекс „Право на собственост” оценява защитата на правото на собственост по света, а в изданието за 2017 г. са включени 127 държави, в които живее 93% от населението на света и които произвеждат 98% от световния БВП.

Резултатите са формирани въз основа на представянето на държавите в три различни области: 1) правна и политическа среда; 2) право на физическа собственост и 3) право на интелектуална собственост.

 Средният резултат на индекса за света е 5,6 т. от максималните 10 точки. Най-добре защитено е правото на собственост в Нова Зеландия (с 8,6 т.), следвана от Финландия, Швеция, Финландия и Норвегия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Новото амплоа на Йордан Йовчев като рекламно лице на REFAN 0| 2227 |17.11.2017 . Чуждите инвестиции се сриват с 27% 3| 2494 |16.11.2017 . Рекордна сделка: ”Еърбъс” продава 430 самолета за 49, 5 млрд. долара 1| 2944 |15.11.2017 . Хасан Азис: Бюджет 2018 е захарен памук, който като стиснеш, нищо не остава 1| 2872 |14.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах