Реклама / Ads
0| 5793 |23.05.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Българите отново се насочиха към нашите морски курорти

.
В началото на летния сезон туроператорите и хотелиерите по Българското черноморие са изненадани от необичайно високата активност на българите при ранните записвания за Лято`2008, показа проучване на Съюза на инвеститорите в туризма
 
След като хотелите, отворили в края на април се напълниха по Великден и Гергьовден , в края на месец май мениджърите отчитат, че за първи път от години заетостта в предсезона е близо 80%, като по-голямата част от гостите им са именно от България.

 „Victoria Palace" на Слънчев бряг беше сред малкото петзвездни хотели, които заработиха още за Великден, а изключително атрактивната оферта от 42 лв. за нощувка и закуска на човек напълни хотела по Гергьовден. В момента там има повече от 800 гости.

Специалните оферти на „Балкан Холидейз" също намериха много добър прием сред българите и катализираха ранните записвания. От най-големия български туроператор съобщават, че в предсезона българите са били от 30 да 50% повече в сравнение с миналата година, но голямата изненада идва от ръста на предварителните записвания за топ сезона - юли и август.

Във ваканционните селища „Дюни", „Елените" и „Русалка" забелязват отчетлива промяна в навиците на българските туристи.  Мениджърът на  „Русалка" г-н Атанас Младенов  съобщава за значителен ръст на ранните записвания от всички традиционни пазари на комплекса, като при записванията на българиски туристи ръстът е 6%. В предсезона румънците разбираемо са били най-голямата група почиващи, предвид разположението на курорта. 

Традиционно през сезона  „Дюни" домакинства на около 10% гости от България, но тази година управителката г-жа Катя Костова е изненадана от големия брой предварителни заявки. Вместо да разчитат на случайни свободни места, каквато е била обичайната практика до момента, тази година сънародниците ни са заявили почивките си още през март и април, като масово са се възползвали от обявените отстъпки за български туристи в уебсайта на Съюза на инвеститорите в туризма www.bulgaria4you.org . При това, мнозинството от тях са предплатили почивките си веднага. Тя смята, че това е резултат от добре насочената и оповестена от медиите кампания за привличане на българските туристи и се надява възходящият тренд да се запази. Тази година в „Дюни" ще посрещнат и увеличен брой гости от Белгия, Русия и Румъния, останалите им пазари запазват нивата от миналата година.

Мениджърът на „Елените" г-н Владимир Димирев също отчита промяна в манталитета на почиващите българи. Записванията за Лято` 2008 са започнали още през март, като повечето са за all-inclusive пакети за семейства с деца. В цената им влизат както шезлонгите и чадърите на плажа, така и ползването на съоръженията на аквапарка, а това вече прави семейната ваканция в „Елените" много изгодна. Предпочитани са двата нови хотела на първа линия „Атриум" и „Андалусия". Друга разлика спрямо миналата година е, че сънародниците ни вече не резервират места само за юли и август, а са планирали почивки и през юни и септември. И в „Елените" очакват поне 6-8% ръст на туристи от България, като се очаква ръст и на туристите от всички основни пазари: Германия, Русия и Великобритания.

Според управителят на ТУИ-България, г-н Валентин Йосифов предварителните записвания дават основание да се очаква добро лято. Ръстът на туристите ще бъде около 6 %, прогнозира той. „Очаквам лек ръст на германските туристи, по-значителен - на гостите от Русия, Бенелюкс, страните от Източна Европа. Спад има в записванията на туристите от Скандинавските пазари, заради миналогодишната трагедия с убийствата на двама скандинавци, което беше широко огласено от пресата в тези държави. Британците се насочват предимно към записвания по Интернет, а там присъствието на България още е слабо, за съжаление. Поривът на българите да пътуват в чужбина след падането на визовите ограничения е разбираем и ми напомня масовото движение на източногерманците след обединението на Германия, които се насочиха към Майорка за няколко години, но после съзряха, че другаде им излиза по-евтино и си изкарват по-добре.

Благодарение и на усилията на туристическия информационен център на СИТ във Франкфурт на Майн и лично на неговия ръководител г-н Манол Димитров, започва преодоляване на спада на записванията в Германия за българските курорти." Г-н Йосифов смята, че до 2-3 години българите масово ще се завърнат по родните курорти. Според анализите на ТУИ най-много добри качествени хотели на Балканите има в България и в Турция. Естествено, че картината в България не е еднородна. Добро лято ще споходи тези, които са водили и водят правилна политика и предлагат качествен продукт. Онези, които са следвали неправилна ценова политика – ще си носят последствията, коментира г-н Валентин Йосифов.

Уебсайтът на Съюза на инвеститорите в туризма (СИТ)  www.bulgaria4you.org заработи на 27 февруари с предложението – всеки българин, който до 31 март заяви лятната си ваканция за 2008 г., да получи в хотелите на членовете на СИТ 10% от договорената цена с най-големите международни туроператори. Резултатите от този експеримент се оказаха повече от добри.

Подадени заявки за резервации директно през сайта само за един месец бяха 300 – главно за семейства, един записващ правеше по няколко резервации за приятелски групи. Подадени заявки по телефона директно към хотелите в рамките на кампанията бяха над 1000.  Най-предпочитани курорти се оказаха „Елените", „Дюни", хотелите  "Виктория Палас", "Чайка" и "Делта" на Слънчев бряг и "Луна" на Златни пясъци.

СИТ призовава всички браншови организации и медиите да подкрепят усилията ни да се дават специални отстъпки на български туристи при ранни записвания. Както и да се приучат българите отрано да планират ваканциите си, защото така със сигурност ще им излиза по-евтино. Призоваваме общинските ръководства да спрат строителството в курортите през 2009 г. още на 15 април, за да сме готови за посрещане на туристите през май, когато българските хотели предлагат много изгодни оферти за туристите у нас и в чужбина. По информация на г-н Манол Димитров от офиса на СИТ във Франкфурт на Майн, офертите на българските хотелиери и на българските чартърни компании за май на немския пазар са на равнището и малко под най-атрактивните оферти за почивки в Турция, Египет, Тунис и Майорка (най-предпочитаните дестинации в Германия), където цените варират от 380 до 430 евро на седмица с включен полет и настаняване в двойна стая с полупансион.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5668 |21.04.2008 Маркетингът и рекламата в туризма отново тема на дискусия . 1| 5939 |16.04.2008 Отново скандали заради дюните в "Слънчев бряг" . 1| 4656 |03.04.2008 Анелия Крушкова: Българите не си падат по паметници и музеи . 0| 5150 |28.11.2007 Бургас отново изпревари Варна по ново строителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads