Реклама / Ads
0| 5774 |13.03.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Българска строителна седмица събра бранша, макар и в криза

.
Тази година посещаемостта е по-слаба, а пазарът се е свил и това се усеща и тук, коментираха изложители на Българска строителна седмица. Въпреки това не липсваха участници, които се похвалиха с добри сделки.
 

Близо 635 фирми от 22 държави взеха участие в Българска строителна седмица, като най-много са участниците от България, Германия, Турция, Великобритания, Австрия и др.

Новите технологии са основен акцент на тазгодишното изложение. Главното внимание на изложителите е насочено към подобряване на енергийната ефективност на сградите. На форума се представят и съвременните продукти и технологии в повече от 30 браншови профила.

Баварското министерство на икономиката, инфраструктурата, транспорта и технологиите и "Байерн интернешънъл" за седми път организират колективно участие на фирми от германската провинция. В поредното си участие Турция се представя с доста компании, които бяха разположени в почти цяла зала. Страната подпомага финансово в голяма степен и участието на своите фирми.

За разлика от миналата година, когато изложението е било разположено в шест зали, сега в четирите изложбени зали и на открити площи на около 13 000 кв. м могат да се видят актуални решения в строителството - материали за промишлено и жилищно строителство, машини и инструменти, технологии, строителни системи за обновяване на сгради, нови и функционални дограми. Донякъде по-малкият брой на залите тази година се обеснява с факта, че бе решено от организаторите да се проведат две тематично разделени издания на специализираната изложба през месеците март и април. Някои от изложителите обаче изразиха негодувание срещу това. "Според нас този вариант не е много удачен, тъй като посещаемостта сега е по-слаба, докато миналата година нямаше такова разделяне и хората бяха много повече, а и сега второто изложение се дублира със "Стройко" в НДК и сме принудени да избираме на кое от двете да участваме", обясниха от щанда на една от турските фирми за производство на врати пред Frognews.bg.

Някои фирми обясниха, че кризата се отразява много сериозно на дейността им, тъй като със стопа на много проекти се получава една верижна реакция и се удрят много подсектори в строителството. Имаше и такива обаче, които определено не са повлияни от кризисните процеси и обясниха, че имат доста поръчки. Това са предимно компаниите, занимаващи се с улични и тротоарни настилки. Техните проекти се финансират от държавата, общините или различни европейски програми.

stroitelna_sedmica_1.jpg stroitelna_sedmica_2.jpg stroitelna_sedmica_3.jpg stroitelna_sedmica_4.jpg stroitelna_sedmica_5.jpg

Международната специализирана изложба се провежда под патронажа на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Организатори са Агенция Булгарреклама съвместно с Planetfair GmbH, Германия и със съдействието на АСИ ООД, издател на в. "Строителство Градът". Над 70 са новите участници.

Сред тях е и австрийската фирма "Земелрок Щайн + Дизайн" , която представи своите изделия на изложението. Фирмата е специализирана в производството на пресовани настилки, плочи, бордюри и други .

За първи път тази година на изложението присъства и русенската "Мегахим", която представи своите бои и латекси.

"Техносим" също се представи със своите настилки за улици и тротоари. Те се похвалиха, че поради спецификата на дейността има не се се повлияли от кризата.

Калин Рунтев от "Изобетон", която е изцяло българска компания призова хората да заложат на наши производители и така ще се справят с кризата взаимно.

Тази година иновационни, станали хит на изложението са системи против лед в улуците и водобрани. На изложението са представени и различни покриви. Фолио за подкапаци, подпокривни мембрани и отдушници са сред артикулите, които са хит в строителството им. Експонатите дават качествени, енергоспестяващи решения с модерен строителен дизайн в много направления - ново строителство на жилищни, курортни, индустриални комплекси; саниране на съществуващ сграден фонд; изграждане на селищна инфраструктура, магистрално строителство, стабилизиране и обезопасяване на пътната мрежа; изграждане на обекти със специфично предназначение - административни сгради, болници, бензиностанции, супермаркети, тунели, летища. Бетоновите керемиди издържат на екстремни температурни промени през зимата. Съвременното строителство изисква цялостна покривна система, която позволява покрива да вентилира. Това са само част от новостите, които се представят на изложението. Frognews.bg

 

stroitelna_sedmica_10.jpg
stroitelna_sedmica_11.jpg stroitelna_sedmica_12.jpg stroitelna_sedmica_17.jpg stroitelna_sedmica_6.jpg stroitelna_sedmica_14.jpg stroitelna_sedmica_19.jpg stroitelna_sedmica_21.jpg stroitelna_sedmica_7.jpg stroitelna_sedmica_25.jpg снимки Вяра Йовева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5508 |09.03.2009 Българска строителна седмица представя новости в бранша . 2| 5980 |30.09.2008 Последни слънчеви дни преди дъжда и студа в края на седмицата . 0| 5310 |09.05.2008 От днес започва седмицата на Европа в Мадрид . 2| 7429 |13.02.2008 Туроператори и инвеститори се събраха на Панаира на туризма във Варна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads