Реклама / Ads
0| 3669 |16.02.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

БЧК събра 2,2 млн. лв. за Турция и Сирия

.
Източник: БГНЕС
Набраната сума от БЧК до момента е 2,2 млн. лв. в помощ на Турция и Сирия след разрушителното земетресение, заяви пред БНР д-р София Стоименова - главен секретар на БЧК.
 

Първите преводи, които възлизат на над 1,8 млн. лв., вече са направени, каза тя. По думите й 720 хил. лв. са преведени за Сирия, останалите - за Турция. 

 

В предаването "Преди всички" д-р Стоименова съобщи, че на краткия номер 1466 в помощ на двете страни са получени над 470 хил. смс-а. Набирането на финансови средства продължава, съобщи тя. По думите й тези средства са насочени към подпомагане на по 300 хил. души в двете държави. 

 

"Това е изключително тежка хуманитарна ситуация. Това ще бъде трудна хуманитарна акция и операция. Тя ще бъде един маратон". 

 

Д-р София Стоименова обяви, че в момента се събират само палатки и отоплителни уреди. Събирането на други помощи за момента е спряно. Имаме готовност да възобновим събирането на помощи, ако това е необходимо.

 

"Имаме информация и искане да се спазват международните принципи и правила за изпращане на хуманитарни помощи през граница и редица други документи.

 

Набраните дарения се пакетират, обозначават и изпращат по съответна процедура". 

Всички наши спасители се върнаха, посочи д-р Стоименова и добави, че остават в готовност да изпратят друг екип, ако е необходимо. 

 

Тази сутрин вътрешният министър Иван Демерджиев инспектира военния самолет "Спартан", който е натоварен с помощи за Сирия. Пратката ще бъде изпратена към Бейрут, а от там ще бъде придвижена към Дамаск. 

 

Александър Джартов: Помощта за Сирия чака да отпътува всеки момент към Ливан

"Искаме освен да подпомогнем Турция, да подпомогнем и Сирия. Трудностите идваха от там, че нямахме комуникация. Вчера получихме потвърждение от Сирийската страна, което беше условие да се изпрати помощта. Незабавно беше взето решение на МС и сега помощта е натоварена на "Спартана"".

 

В самолета са натоварени палатки, одеяла и спално бельо. На връщане самолетът ще прибере българските медици, които все още са в Турция.

 

Във Варна помощи се събираха в Двореца на културата и спорта в центъра на града. Областната организация на БЧК не пести време, енергия и усилия, сподели впечатленията си кореспондентът на БНР в града Даниела Стойнова. 

 

Искра Петрова не спря да поема обажданията на дарителите и да дава насоки. "За 5 дни - 502 индивидуални и корпоративни дарители. Сортирани и опаковани са 220 кашона. Засега целта ни е да натоварим помощта и да стигне възможно най-бързо", отбеляза тя.

 

Засега хората няма нужда да носят още помощи, посочи Петрова.

 

Жоро Георгиев - началник отдел "Дейности по защита на населението" в Общината, обобщи: "Подготвените пакети бяха над 150 бройки. Нови, здрави, вещи от първа необходимост. Като обем е около 1 ТИР, може и повече да е. Помощта беше изключително голяма. Имаше хора, които са отишли и са изкупили цели гондоли с топли одеяла".

 

Имаме готовност при нужда отново да отворим центъра и да се набират допълнително помощи, каза Георгиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4011 |30.01.2023 Безплатни консултации с проф. д-р Селчук Пекер - най-известният неврохирург в Турция на 10-ти Февруари 2023г. в гр. София . 6| 3905 |06.01.2023 ”Продължаваме промяната” иска извънредно заседание: Дали не връщаме ”Газпром” като доставчик през Турция . 0| 3414 |17.10.2022 Безплатни консултации с Д-р Джем Йоз- водещ пластичен хирург от Турция на 28-ми Октомври в гр. София . 0| 3927 |05.08.2022 Мащабна лятна инициатива събра спортни шампиони, деца и младежи в Пампорово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads