Реклама / Ads
9| 6322 |11.01.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бизнесът аут от Тристранката?

.
Българската стопанска камара (БСК) е на път да отпадне от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Бомбата хвърли председателят на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев по време на обсъждането на президентското вето на Кодекса на труда в частта за представителност на работодателските и синдикални организации.
 

  

Припомняме, че именно заради приетия Кодекс на труда Българската търговско-промишлена палата (БТТП) отпадна от Тристанката.

 

Изказването на Стойнев хвърли в смут депутатите от комисията, представители на работодателските организации, както и социалния министър Тотю Младенов, който дойде да защити Кодекса на труда.

 

За пръв път това го чувам, посочи министър Младенов, който се оказа неподготвен за изявлението на социалиста. Според него няма опасност БСК да отпадне от Тристранния съвет.

 

В Закона за чистотата на атмосферния въздух има текстове, които касаят БСК. В същото време, ако Кодексът на труда остане в сегашния му вид, то според Драгомир Стойнев под ударите му попада не само БТТП, но и БСК.

 

Иначе очаквано ветото на президента не мина през социалната комисия. По време на обсъждането на ветото социалният министър обясни, че е разочарован от президентското вето и не е съгласен с мотивите на държавния глава.

 

Миналата година положихме много усилия по отношение Кодекса на труда със синдикати и работодатели, регламентирахме агенции за временна заетост , предприехме доста стъпки в борбата със сивата икономика, изтъкна социалния министър.

 

Нека не се робува на това, че президентът е направил ветото, да се вникне в аргументите и да се гласува по съвест, настоя Цветан Симеонов, председател на БТТП.


Каква е нашата цел - да укрепим социалния диалог или да го ограничим, попита от своя страна и Теодор Дечев от Съюза за стопанска инициатива. Според него отпадането на една или друга организация от Тристранката ще доведе до намаляване покритието на социалния диалог и неговия обхват.

 

Стигнахме до противопоставяне между едрия и дребния бизнес, посочи Хасан Адемов от ДПС. По думите му от сегашните критерии за представителност са получили легитимацията различни международни организации. Той призова да не се елиминира от тристранния диалог най-стара работодателска организация у нас.

 

След заседанието на комисията Драгомир Стойнев обясни, че член 35, алинея 5 от Кодекса на труда определя какво е национално представителна работодателска организация - тя не трябва да извършва дейности, изрично възложени само на нея със закон или с нормативен акт.

 

Със Закона за чистота на атмосферния въздух на БСК се възлагат дейности свързани с извличане на разтворители на базата на флуорирани парникови газове от съоръжения.

Според мен със закон на БСК се вменяват функции, смята председателят на социалната комисия в парламента.

 

Стойнев счита още, че ако Кодексът на труда мине в настоящия си вид в пленарна зала, може да се окаже, че стопанската камара трябва да остане извън Националния съвет за тристранно сътрудничество.

 

Драгомир Стойнев се закани още, че ако Кодексът на труда мине в пленарна зала социалистите ще го атакуват пред Конституционния съд.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5753 |09.01.2012 Бизнесът все по-голям длъжник на държавата . 0| 5623 |07.01.2012 Бизнесът формулира 4 приоритета за 2012 . 6| 6895 |27.12.2011 Бизнесът: Не законите са проблем, а многото фалиращи фирми . 11| 7788 |22.12.2011 Бизнесът поиска лицемерно: Икономика без приятелски кръгове!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads