Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

3| 4779 |28.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бизнесът изпраща април с оптимизъм

.
Общият показател на бизнес климата през април 2010 се покачва с 4.4 % в сравнение с предходния месец. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

През март показателят се е понижил с 0.9% спрямо февруари, когато индексът остава без промяна. Последното увеличени от първия месец на годината е било с 3.1%.

Подобрението се дължи на по-благоприятните мнения на стопанските ръководители от всички наблюдавани отрасли - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

Така прогнозата на вицепремиера Дянков, изказана по Нова телевизия, се потвърждава. Остава и данните на Евростат да са благоприятни. Те се очакват днес по обед. Като се има предвид, че вече са уеднаквени методиките на работа между статистическата служба на ЕС и Националния статистически институт, най-вероятно данните от Брюксел ще бъдат същите, като тези на НСИ.

Промишленост
Съставният показател „бизнес климат в промишлеността" през април 2010 г. нараства с 5.6 % в сравнение с март. Това се дължи на по-оптимистичните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Оценката за настоящата производствена активност се подобрява (балансовият показател се покачва с 9.6 %), като и очакванията за дейността и за износа през следващите три месеца са в същата посока. По-благоприятно се оценяват също конкурентните позиции на предприятията както на вътрешния пазар, така и на пазарите в страните във и извън Европейския съюз. По отношение на очакванията за персонала все още има намерения за съкращаване сред близо 15% от предприятията.

През април основните проблеми за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене както от страната, така и от чужбина.

Средното натоварване на мощностите в промишлеността през април нараства с 4.4 % в сравнение с януари и достига 68.9%. Осигуреността на производството с поръчки (измерена в брой месеци) обаче приблизително се запазва и се оценява на 4.5 месеца.

По отношение на продажните цени в промишлеността през следващите три месеца съществуват слаби очаквания за повишение.

Строителство

През април съставният показател „бизнес климат в строителството" се покачва с 3.6 %. Анкетата отчита, че строителната активност се свива по-бавно в сравнение с предходните месеци. През последния месец има и известно увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията. Същевременно обаче силно са подобрени очакванията за дейността през следващите три месеца (9.7 % увеличение на балансовия показател). През следващите шест месеца предприятията очакват и повишен приток на нови поръчки.

По отношение на факторите, затрудняващи дейността, по-малко предприятия са посочили финансовите проблеми, но те остават първостепенни за тях. Несигурната икономическа среда също е основен проблем за 58.8% от предприятията, следвана от затрудненията с недостатъчното търсене, които се увеличават през април.

Същевременно през следващите три месеца не се очаква повишение на продажните цени на строителната продукция.

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно" през април се повишава с 2.5 % в сравнение с предходния месец. Това се дължи на по-оптимистичните очаквания на търговските предприемачи за състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Обемът на продажбите през последните три месеца се оценява като намален, но очакванията за продажбите и за поръчките към доставчиците са значително по-оптимистични. По отношение на персонала има слаби очаквания за неговото намаление през следващите три месеца.

Недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда продължават да бъдат главните фактори, затрудняващи дейността на предприятията в сектора, като намалява негативното влияние на втория фактор в сравнение с предходния месец.

По мнение на търговците на дребно се очаква известно увеличение на продажните цени през следващите три месеца.

Услуги
През април съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите" нараства с 4.4 % в сравнение с март поради по-добрите оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията и по-оптимистичните им очаквания за следващите шест месеца. Относително по-благоприятни са оценките за търсенето на услуги, както и за заетите в сектора през последните месеци, или с други думи тяхното намаление е с по-бавно темпо. За следващите три месеца обаче се очаква положителна промяна както по отношение на търсенето, така и по отношение на персонала.

Несигурната икономическа среда продължава да е основен фактор, затрудняващ дейността на предприятията, следван от конкуренцията в бранша.

През април преобладават очакванията за запазване на цените в сектора на услугите през следващите три месеца.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 4746 |26.04.2010 Рапортуваме за доходите пред НАП до края на април . 1| 5566 |31.03.2010 Цигари с нов бандерол купуваме от 1 април . 3| 4525 |23.03.2010 13% по-скъпо парно от април . 3| 4614 |22.03.2010 Бизнесът иска данъчна амнистия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ