Реклама / Ads
42| 5715 |21.01.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Борисов: Имаме 100% финансиране на "Набуко"

.
Бойко Борисов
На нашите колеги от Синята коалиция мога да им кажа, че към днешна дата имаме 100 % осигурено финансиране на „Набуко”. Това обяви днес премиерът Бойко Борисов по повод настояването на сините преди гласуването на вота на доверие да се даде приоритет на “Набуко”, а не на “Южен поток”.
 

След среща с президента на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Филип Мейщад в София, министър-председателят каза, че има уверението на банката да  получат чрез банкови гаранции пари за проекта „Набуко“ и да се плати дела на България от 1,2 млрд. евро. 

Борисов съобщи още, че Европейската инвестиционна банка ще осигури техническа помощ за подготовката на автомагистрала „Струма”. ЕИБ ще помогне финансово и с експерти управлението на големите инфраструктурни проекти. Техническа помощ ще получи проекта за строителството на магистрала „Струма“, който е приоритетен за ЕС, посочи Мейщад.

Българският премиер уточни, че и четирите лота на магистрала „Струма“ ще бъдат финансирани от ЕИБ. Европейската банка ще финансира и магистрала „Черно море“. Премиерът обясни, че ЕИБ ще лобира за инфраструктурните програми, финансирани от ЕС, да бъде включена и магистрала “Хемус”. „Щом ги има в тази папка, след няколко години ще ги има и на трасе, затова съм много щастлив“, подчерта Борисов.

ЕИБ ще се включи с помощ за проекта „Дунав мост“ и за проектите за завода за отпадъци, железниците и водния сектор. „В следващите няколко години очакваме изключително бързо усвояване на фондове, строителство, работни места и това ще даде възможност на държавата да диша“, каза премиерът. Той благодари и на председателя на ЕК Жозе Барозу.

Президентът на ЕИБ Филип Мейщад показа картата на България пред журналистите. „Много е важно България да построи магистрали в идващите години“, каза той. Банкерът съобщи, че след месец ще започне процедура за осигуряване на техническа помощ по проекта на АМ „Струма“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6547 |21.12.2010 Борисов: "Тракия" е на България, не за двора ми в Банкя . 0| 5136 |24.11.2010 "Южен поток" не е заплаха за "Набуко" . 4| 5938 |12.11.2010 "Набуко" ще минава през 112 селища у нас . 12| 5447 |31.10.2010 Б. Борисов: Без мен нямаше да има Южна дъга

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads