Реклама / Ads
9| 6624 |28.02.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бум на бързите кредите за семеен бизнес

.
Хората все по-често финансират малкия си семеен бизнес с бързи кредити. Свежи пари така си набавят квартални магазинчета, бакалии, сергии и всякакви малки търговски обекти, в които се продават бързооборотни стоки. Това показа проверка на „Монитор” сред фирмите, които отпускат лесни заеми.
 

Между 9 и 16 на сто от общия обем на изтеглените бързи кредити отиват за финансиране на малкия или семейния бизнес. Парите се теглят от физически лица, тъй като компаниите за бързи кредити работят предимно с такива. След това хората използват средствата, за да финансират своето ЕТ или търговско дружество.


В този случай клиентите вземат на заем между 1500 и 3000 лева и връщат парите до около 3 месеца, обясни Неделчо Спасов, изпълнителен директор на „Изи Кредит”. Ако човек е получил 3000 лева за същия период, ще трябва да върне 4044 лева, става ясно от сайта на компанията. Това е оскъпяване с около 40% за срока, в който е отпуснат заемът.

Хората не се притеснявали от високата лихва, защото за тях това било лесен начин да подпомогнат семейния си бизнес, без да чакат дълго за одобрение на финансирането.


Към такива заеми прибягват най-често представители на фирми в сферата на търговията и услугите, потвърждават експертите на TBI Credit.


Така търговците зареждали със стока. След това благодарение на високите надценки, с които продавали, успявали бързо да си осигурят пари, с които да върнат заема. Не случайно най-често от бранша теглели такива кредити точно преди празниците

за да снабдят със стока, която да продадат солено заради високото търсене. „Например покрай 8 март, за да купят повече цветя, търговците вземат бърз кредит. А след това разполагат с достатъчно средства, за да погасят задължението си”, обясни Спасов. Според него тази практика е обичайна точно за малките търговски обекти за бързооборотни стоки.


Хората, които финансирали бизнеса си с бързи кредити, били изключително стриктни и връщали кредитите си винаги в срок.

„Това са клиенти, които вече имат по няколко банкови заема и знаят, че това е единственият им вариант за финансиране”, поясни Спасов. Стигало се дори до случаи, при които един клиент теглел по 15-20 пъти бърз кредит, за да осигури свеж ресурс за бизнеса си. Тогава е предвидена специална отстъпка за редовните клиенти.


Всъщност по-големи суми се отпускат на такива кандидати, става ясно от сайта на „Изи Кредит”. Ако искате да получите бърз заем за първи път, от компанията могат да ви отпуснат най-много 800 лева. В такива случаи клиентите обикновено заемат пари за лични нужди.


Става въпрос за малки суми между 500-600 лева които най-често отиват за ремонт на дома. Всеки четвърти такъв кредит е бил взет именно с такава цел, съобщават от дружеството, специализирано в кредитирането.

21,4 на сто от заемите пък са отишли за плащане на сметки към дружествата за комунални услуги. Заради студеното време много хора оставали изненадани от дължимото за ток и парно и се нуждаели от спешно финансиране, за да си покрият разходите.  15,8% от заемите са предназначени за покупка на техника, а 13,8 на сто били изразходвани за заплащане на медицински услуги и лекарства. За ремонт на автомобила били изтеглени 8,6 на сто от тези кредити, а за образователни цели 5,6%. (Монитор)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5728 |25.02.2011 Лихвата по ипотечните кредите за януари пада . 4| 4685 |23.11.2010 70% от българите трудно погасяват кредите си . 3| 4775 |09.04.2008 МВФ: Източна Европа се изправя пред кредитен банкрут . 1| 5354 |21.11.2007 Пампорово и Банско - най-подходящи за семеен туризъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads