Реклама / Ads

1| 4313 |16.06.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ЕК ни даде отсрочка за дупката в бюджета

.
Европейската комисия няма отложи днес процедурата срещу България за прекомерен дефицит в държавния бюджет за неопределено време. Новината съобще Амадеу Алтафадж, говорител на комисаря по икономическите и валутни въпроси Оли Рен, предава БТА.

Според него ЕК очаква нови данни за макроикономическото състояние на българската икономика и лед като ги проучи, комисията ще реши дали и кога да внесе предложение в Съвета на ЕС за задействане на процедурата срещу България.

Уточнението бе направено във връзка с доклад за състоянието на държавните финанси в Европейския валутен съюз. За България в доклада се отбелязва, че Европейската комисия е била уведомена от българското правителство през април т.г. за дефицит от 3,9 на сто от Брутния вътрешен продукт.

През май комисията е преценила, че този дефицит е необичаен, предизвикан е от икономическата криза и е временен.

В пролетните икономически прогнози на ЕК се посочваше, че общият държавен дефицит в България ще спадне под 3 на сто от БВП през 2010 г., тъй като най-тежката част от кризата е преминала, а и ще дадат резултат взетите мерки за финансова консолидация.

Въпреки това размерът на дефицита не се прецени като близък до референтната стойност от 3 на сто от БВП и ЕК заключи, че може да започне процедура за прекомерен държавен дефицит срещу България, се изтъква в доклада.

Освен това бе съобщено, че днес институцията ще вземе решение срещу страната ни да започне процедура за прекомерен държавен дефицит, ще внесе решението в Съвета на ЕС и очаква съветът да се произнесе на 13 юли.

Помолен за разяснения, Амадеу Алтафадж заяви, че посочените срокове са неверни, че сега ЕК очаква нови данни за икономическото състояние на България и едва след като ги проучи, ще реши дали и кога да внесе предложение в Съвета на ЕС за задействане на процедурата срещу България.

Естествено, при това положение няма как да се каже кога Съветът на ЕС може да се произнесе по решение на Европейската комисия за започване на процедура за прекомерен държавен дефицит срещу България, изтъкна той.

Тази процедура няма нищо общо с новината, че ЕК изпраща мисия у нас във връзка със съмнения за достоверността на статистическата информация.

Това стана след като еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен заяви, че има „известни опасения" за икономическите данни за България и е поискал официално да бъдат проверени.

Тази мисия ще бъде първата според новите правомощия за одит и разследване на европейската статистическа служба Евростат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 18| 4590 |24.03.2010 Идеите, които се обсъждат, са вредни, дупката в бюджета остава . 0| 4551 |18.08.2009 Дупката в бюджета на НОИ не е опасна за пенсиите . 1| 4369 |15.08.2007 Дупката в текущата сметка ще стигне 20 на сто . 0| 4801 |15.02.2007 Дупката в текущата сметка достигна 16 на сто, ЕС разтревожен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ