Реклама / Ads
4| 7045 |28.02.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Данъчни подхванаха 11 фирми на Прокопиев

.
Данъчните подхванаха фирмите на Иво Прокопиев. Служителите на НАП стартираха 11 проверки в редица дружества и издателства, свързани с кръга "Капитал". Извършва се проверка и на приходите и разходите на самия Прокопиев като физическо лице и съпругата му Галя, която ръководи част от бизнеса му с медии.
 

Обхватът на ревизията включва издателската група "Икономедиа" АД, фондация "Капитал" и няколко фирми от структурата на "Алфа финанс холдинг", пише Стандарт. Има проверка и по отношение на завод "Каолин". Холдингът на Прокопиев има пълен контрол над завода, но не притежава дъщерната компания "Солар Венчърс", показа разследване, публикувано наскоро в столичен вестник. Според публикацията сделката за завода с германското дружество Quarzwerke е разписана зад гърба на малките акционери и в ущърб на интересите им. Така германската компания е получила част от "Каолин" като подарък, а малките собственици са лишени от около 11 млн. лв., твърди изданието. Схемата била организирана така, че Прокопиев първо продава акциите в "Каолин" на "Солар Венчърс", а едва след това собствените си, притежавани чрез "Алфа Финанс холдинг". По този повод вече тече проверка и в Германия.

Преди време стана ясно, че Службата за финансови регулации (ВаFin) рови около продажбата на мажоритарния дял на Прокопиев в "Каолин". Друго журналистическо разследване пък показа как чрез офшорки са отклонени 7 млн. лева към Кипър. В момента ревизорите правят цялостен пълен одит на паричния поток на бизнесмена и жена му. Той ще включва освен придобитото от тях имущество за 7 години и сумите, които са изразходвани от тях. Данъчните ще проверяват и всеки лев, който е постъпвал и излизал от дружествата на фамилията. Проверката е образувана по искане на прокуратурата заради сигнали за данъчни нарушения. Само холдинг на Прокопиев е натрупал дългове за 435,5 млн. лева, от които над 8 милиона са неплатените данъци. "За момента проверките са текущи и по тази причина не мога да ви дам информация за тях, преди да са приключили окончателно", заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров. Той уточни, че законовият срок на проверките ще бъде спазен. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6142 |14.01.2014 Български фирми в надпревара за "Южен поток" . 3| 6469 |13.01.2014 Данъчни по петите на брокерите . 0| 5869 |31.07.2013 Банките ще помагат на данъчните . 0| 6810 |30.10.2012 Три фирми ще се борят за ВМЗ Сопот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads