Реклама / Ads
14| 6240 |25.10.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Десятъкът върху лихвите е срещу мързеливите и богатите

.
Данъкът върху лихвите е насочен срещу мързеливите хора, които разчитат на парите си, вложени в банки.
 

Така депутатът от ГЕРБ и съпредседател на парламентарната група на управляващите Красимир Велчев аргументира облагането на лихвите от депозити при обсъждането на новия данък в Народното събрание, съобщава „Капитал”.
 
"Сегашната система облагодетелства банките и хората, които не искат да работят. И ако продължаваме да лансираме банките  и да им помагаме, нищо добро не ни чака", каза още Велчев. Според него богатите българи са тези, които разпалват съпротивата срещу облагането на лихвите, но използват средната класа да изрази тяхното недоволство.

Данъкът ще накара също младите да работят, заяви Велчев, а лидерът на ДСБ Иван Костов побърза да го иронизира, че ако това е начинът, Красимир Велчев ще заслужи нобелова награда за икономика.

В крайна сметка парламенът прие домакинствата да плащат данък от 10% върху доходите си от лихви в банките. На първо четене депутатите одобриха промените в четири данъчни закона заедно, защото те бяха записани като преходни и заключителни разпоредби на Закона за ДДС.

Същата практика миналата година ГЕРБ приложи при разглеждането на бюджета на второ четене, като управляващите обединиха в едно гласуване и приходната, и разходната му част. Така дебатите за това дали приходите са планирани реалистично, и дали разходите са структурирани правилно се размиха в едно общо обсъждане. Тогава, както и сега народните представители от опозицията обвиниха управляващите, че бягат от критики и налагат решенията си, без да уважават мнението на малцинството.

Критика към новия данък отправиха бившият министър на финансите Пламен Орешарски и лидерът на ДСБ Иван Костов. Според Орешарски новият данък върху лихвите от депозити ще докара повече вреди на бюджета, отколкото ползи. Причината е, че така ще има по-малко спестявания, а това означава по-малко инвестиции и по-малко възможности за икономически растеж.

Лидерът на ДСБ Иван Костов разкритикува управляващите, че с новия данък търсят пари за издръжката на нереформираните публични структури. Той заяви, че това е лява политика, която увеличава данъчното бреме, вместо да повиши ефективността на държавния сектор.  

Мартин Димитров от "Синята коалиция" пък нападна управляващите, че въвеждат преференциална ставка за облагане на хазартните залагания по интернет, а в същото време облагат средната класа с чисто нов данък при стандартна ставка. "Хазартът ли е приоритет на правителството", попита риторично той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5883 |10.02.2012 Плевнелиев приземява Дянков за лихвите . 12| 5605 |05.01.2012 Банкер опроверга Дянков за свалянето на лихвите . 25| 5218 |13.07.2011 Вицето на Кунева ще се заеме с кредитите и лихвите . 4| 5852 |19.04.2011 Ще скачат ли лихвите, зависи от икономиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads