Реклама / Ads
10| 4068 |14.11.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков за Бюджет 2024: Торта “Гараш” без основно ястие

.
Бюджетът за 2024 г. е неизпълним, смята бившият финансов министър Симеон Дянков. Пред bTV той го сравни с торта “Гараш” за закуска, без обаче да има нещо за обяд и вечеря. Дянков посочи, че план-сметката за следващата година е нереалистична в приходната си част.
 

Критики по адрес на бюджета за догодина дойдоха и от синдикатите. Тази сутрин Пламен Димитров от КНСБ определи като фалшиви новини обещанията за увеличение на заплатите и също заговори, че бюджетът е неизпълним. 

 

Коментарите идват на фона на предстоящия старт на обсъжданията на бюджета. План-сметката за следващата година беше представена в края на миналата седмица от финансовия министър Асен Василев и предвижда ръст с над 3%, средногодишна инфлация 4.8% и 12 млрд. за инфраструктурни проекти. Заложеният дефицит в бюджета е 3% или 6,2 млрд. лева. ГЕРБ и ДПС - партиите, подкрепящи правителството, вече поставиха условия, за да дадат зелена светлина. Според опозицията прогнозата за развитието на икономиката ни е “твърде оптимистична” и в хазната няма да постъпят нужните приходи, за да се покрият харчовете.

 

Според Дянков бюджетът няма да бъде приет лесно, защото “Бойко Борисов обича хем да казва, че Асен Василев е негов човек, хем да го критикува”. 

Дянков обясни, че премиерът акад. Николай Денков си върши добре работата като премиер, но от финанси не разбира. 

 

Прогнозата му е за още по-голяма дупка през следващата година.

 

“През март и април месец ще дойдат представители на Европейската комисия и ще кажат, че бюджетът е нереалистичен и няма да ни приемат в Еврозоната. Влизането в Еврозоната няма да се случи през 2024 г.”, смята още Дянков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4183 |14.11.2023 Пътувайте безплатно от София през Пловдив- Ихтиман- Пазарджик-Хасково до Истанбул със ЗИЦ“Медикъл Караджъ“ и направете безплатна консултация с инвитро специалистите на Болница Мемориал! . 0| 3418 |13.11.2023 Перспективите за слабо търсене в САЩ и Китай помрачават настроенията на петролния пазар . 0| 4037 |13.11.2023 Пътувайте безплатно: от София през Пловдив-Ихтиман-Пазарджик-Хасково до Истанбул със ЗИЦ “Медикъл Караджъ“ и направете консултация със специалистите на Болница Мемориал! . 0| 6701 |10.11.2023 С балон над Кападокия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads