Реклама / Ads
11| 6091 |04.11.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков пред „Денги”: Няма обективен метод за измерване на корупцията

.
Симеон Дянков Източник: Булфото
Нито един икономист не е открил обективен метод за измерване на корупцията. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков в интервю за руското списание "Денги". Пред чуждестранното издание Дянков дава съвети как правилно да се провеждат реформи и защо бизнесът невинаги успява да осъзнае тяхното значение. Едновременно с това той разкрива как е станал ректор на Руската икономическа школа /РИШ/.
 

"Всичко се случи много бързо. През август ми позвъни членът на борда на директорите на Руската икономическа школа главният икономист на ЕБВР Ерик Берглоф, с който сме работили заедно дълги години, и ми каза: "Има нещо интересно, което може да те заинтересува и теб. Можем ли да го обсъдим?" Тогава бях със семейството си на Черно море и отговорих: "Добре, може би на път от САЩ за България ще намина за ден-два в Москва". Дойдох, поговорихме с някои членове на борда на директорите, след това с някои от преподавателите. Мнозина от тях познавах, но никога не съм бил в самата Руска икономическа школа . По тази причина исках да събера малко информация и да разбера как стоят нещата", споделя Дянков.

Като ректор Дянков си поставя доста амбициозни задачи. "Руската икономическа школа е може би едно от петте най-добри висши икономически училища в Европа. Но тук има още какво да се желае. Нашата цел е след три години Руската икономическа школа да се превърне в един от най-добрите икономически университети извън САЩ", казва той и добавя: „В САЩ има много икономически училища и с тях е трудно да си съперничиш, но на един следващ етап – това е напълно възможно".

Дянков коментира и някои от особеностите на класацията Doing Business, която е по-скоро насочена към правителствата, отколкото към бизнеса. "Работил съм в Световната банка, както и във финансовия сектор и с корпорациите от реалния сектор. Тогава видях, че ако работиш само с бизнеса, много от реформите не се получават, защото е трудно да обясниш на правителството по какъв начин трябва да се проведат... Така възникна идеята не само да кажем как по принцип трябва да се направи, но и да покажем всички стъпки, как това да бъде свършено. По тази причина Doing Business е адресиран към правителствата, а не към частния бизнес", заявява Дянков.

Той посочва, че винаги е стоял въпросът за това, което липсва в класацията Doing Business, но би било добре да се включи. "Това е корупцията... Но е невъзможно тя да бъде включена в класацията, защото няма обективна методология, с която може да се измери. Вие можете да оцените ангажимента на политиците публично да декларират своите доходи и активи. Но това е само малка част от въпроса, свързан с корупцията. Но нито един икономист и социолог не е намерил обективен начин за нейното измерване", заявява Дянков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8057 |01.11.2013 В Русия: "Газпром се предаде на България" . 1| 6147 |29.08.2013 Българинът залага предимно на родното производство . 17| 5781 |29.07.2013 Дянков: Финансите на държавата ни са наред . 20| 6079 |19.07.2013 ДКЕВР готова с окончателното предложение за по-евтин ток

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads