Реклама / Ads
1| 9418 |25.07.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Екатерина Захариева и Ивица Дачич ще развиват заедно бизнеса

.
Източник: БГНЕС
Външният ни министър Екатерина Захариева и нейният сръбски колега Ивица Дачич се разбраха да работят заедно за стимулиране на бизнеса между двете държави.
 

Първа стъпка в това ще е организирането на двустранен икономически форум в Ниш или друг южен сръбски град. Двамата се срещнаха в рамките на двудневното посещение на Захариева в Република Сърбия, с което започва Балканската обиколка на първия ни дипломат, съобщиха от МВнР.

 

"Надявам се до края на годината или в началото на следващата да бъде обявена поръчката за изграждането на магистралата София-Калотина, за да започне строителството през първата половина на 2018 година", каза българският заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

 

"Пътищата, инфраструктурата и интерконекторът с България са нашите приоритети. Радвам се, че България е на второ място по брой туристи, посещаващи нашата страна", отвърна първият вицепремиер и министър на външните работи на Република Сърбия Ивица Дачич. Двамата обсъдиха редица въпроси от двустранните отношения и международния дневен ред. Работи се и по меморандум за европейска интеграция между министерствата на външните работи на България и Сърбия.

 

Външните министри обсъдиха проблемите на българското национално малцинство в Сърбия и се договориха да бъде решен проблемът с учебниците на български език и предаванията на майчин език, като възможните варианти са да се финансират такива емисии в Сърбия или български телевизии да се включат в пакетите на местните кабелни оператори. Обсъдено бе и как Западните покрайнини да бъдат стимулирани икономически, за да бъдат задържани хората там. България предложи на Сърбия помощ в преговорния процес, а в рамките на своето председателство на Съвета на Европейския съюз ще продължи да настоява за ясна европейска перспектива на страните от Западните Балкани. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4880 |24.07.2017 Захариева призова дипломацията ни да помага на бизнеса . 1| 5509 |23.07.2017 Блъснатата Екатерина: Простили сме на Кристиян . 3| 6396 |20.07.2017 Захариева: Няма да отзова Владимир Писанчев от Солун, въпреки недоволството от него

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads