Реклама / Ads
3| 6231 |05.08.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Еколози искат да пътуваме с камили и катъри по "Струма"

.
Четири или две ленти да има магистрала „Струма" в Кресненското дефиле са обсъждали премиерът Бойко Борисов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Георги Прегьов на правителственото заседание в сряда. Това стана ясно от стенограмата на Министерски съвет.
 

„За „Кресна" трябва не да се мисли, а вече да подготвяте и да проектирате, за да минем на четири ленти. На самото дефиле може да не е магистрала, а да са две по две лентите, прекрасно ще ни свърши работа и ще можем хем да ползваме едното трасе, което е сега, хем да се направи допълнително само за две ленти и сигурно ще стане с 300 милиона по-евтино", казва Борисов. Според заместник-министър Георги Прегьов - този вариант е оценяван включително и от експертите на JASPERS, но вариант с четирилентов път по сегашното трасе няма да е възможен от гледна точка на въздействието върху околната среда. „Там попадаме изцяло в „Натура 2000", което е едно много тежко обстоятелство", разкрива Прегьвов.

„Сиреч, две ленти не пречат на екологията, две ленти, когато сега е задръстено и когато харчат в пъти повече вредни газове камионите, избиват се хората, означава, че това е добре за екологията!? Ако го разширим и да имаме две по две ленти, което абсолютно е достатъчно в случая, хем ще спестят пари, тогава става вредно за екологията?! Избиха се хората там. В пъти е по-тежко, когато са само две ленти. Четири лента са в полза на екологията и пак започваме да спорим като кокошката и яйцето и искате да похарчим 700 милиона евро да пробием планината, което е хубаво за екологията? Повтарям, две ленти в момента добре ли са за екологията? Искат ли еколозите да затворим пътя за Гърция? Като си говорите с тях, искат ли да го затворим? Какво ви казват еколозите: „Затворете пътя за Гърция и пътувайте с камили, с катъри". Това ли ви казват като се срещате с тях?", пита Борисов.

Заместник-министър Георги Прегьов обяснява, че става дума за девет метра повече в „Натура".

„Извадете еколозите и нека да ги чуят всички български граждани, че не искат с 9 метра да се разшири пътят и да пътуват удобно и за това, за да пробием планината трябва да похарчим пари на данъкоплатците в толкова големи размери. Обяснявайте го това. Като кажат еколозите... Но те си имат имена, те са хора, те също отнякъде получават пари най-вероятно, извадете и кажете: „Ето, господа, ние искаме от две ленти на ги направим четири, защото това е добре за екологията. Какъв е вашият проблем с 9 метра по-широко, или 9,50 метра? Какъв е проблемът?" , пита Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4890 |01.08.2011 10% ръст на доходите искат от КНСБ . 5| 5952 |10.06.2011 Синдикатите искат главата на шефа на Агенцията за приватизация . 2| 5110 |16.05.2011 Пътуваме повече зад граница, отколкото у нас . 0| 6441 |28.03.2011 Искат премахване на акциза върху чистия биодизел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads