Реклама / Ads
1| 4743 |12.01.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Експерти: Намаляване на ДДС - рисково за икономиката

.
Намаляването на ДДС в момента не е добър вариант не само защото ще има спад на приходите, което ще доведе до намаляване на разходите, което вече крие рискове. Но и защото не е ясно дали икономиката на България излиза от кризата или още е в период на спад.
 

Това е позицията на доц. Ганчо Ганчев, председател на УС на Институт за икономика и международни отношения, изразена  по повод намерението на премиера Бойко Борисов да намали ДДС тази година с 0,5% и това да става на всеки шест месеца.

Според него би било по-добре следващият бюджет да бъде добре обмислен и в него да се заложи намаление на ДДС с 1-2 процента.

Доц. Ганчев обясни, че намаляването на ДДС трябва да доведе до известен спад в цените, ако пазарът е конкурентен, но ако освободените пари останат в производителите, това ще се отрази негативно на икономиката.

Той е повече песимист, че България ще започне да излиза от кризата през тази година. По-вероятно е този процес да започне през 2011.

Икономистът изтъкна още, че у нас основният проблем е, че се забави модернизацията на страната и се стигна до деградация на отрасли с висока добавена стойност, като например високотехнологичните. През последните години моделът беше свързан със строителството и туризма, което не е достатъчно.

Според него, за да се ускори модернизацията е необходимо да се случат две неща: да се развие инфраструктурата на страната и да се привлекат стратегически инвеститори, но не спекулативни строителни фирми както досега, а високотехнологични компании, които да създават производство с висока добавена стойност", заяви доц. Ганчо Ганчев.

Институтът за икономика и международни отношения прогнозира, че притокът на емигрантски пари към България през 2010 г. ще намалее с около 100 млн. долара, защото част от емигрантите се завръщат в България. Около 30% от тях пък са нелегално работещи. Но от гледна точка на притока на средства, те играят положителна роля за стабилизиране на платежния баланс и финансовото обезпечаване на икономиката", отбеляза доц. Ганчев.

Според него с нарастване на безработицата в България и подобряване на икономиките на други страни, ще се увеличи потокът от българи търсещи работа в чужбина.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5156 |29.10.2009 Сините искат намаляване на ДДС за лекарствата . 0| 4852 |05.08.2009 Бизнесът иска намаляване на осигурителните вноски . 0| 6431 |26.06.2009 Предлагат намаляване на ДДС и гъвкаво споразумение с МВФ за излизане от кризата . 0| 5043 |05.11.2008 Няма да има намаляване на началния капитал за ООД

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads