Реклама / Ads
1| 3425 |18.05.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Енергийната комисия в НС одобри закриването на Държавната петролна компания

.
Енергийната комисия прие на първо четене да бъде закрита Държавната петролна компания Източник: БГНЕС
Депутатите от Комисията по енергетика в Народното събрание приеха промени на първо четене в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, внесен от Министерския съвет на 13 април 2023 г., чрез които ще се закрие Държавно предприятие ”Държавна петролна компания”.
 

Според вносителите на законопроекта съществуването му е необосновано от гледна точка на защита на държавния и обществен интерес. Освен това - няма икономическа логика в съществуването на това предприятие и то пречи на конкурентния пазар на горива в България.

 

Венко Сабрутев от парламентарната група (ПГ) "Продължаваме промяната – Демократична България", каза, че групата ще подкрепи предложения законопроект за закриване на "Държавна петролна компания", предаде БТА.

 

Драгомир Стойнев от ПГ "БСП за България" е на мнение, че не трябва служебно правителство да създава или закрива компании, въпреки че не е против да се закрие Държавната петролна компания. Затова той добави, че социалистите ще се въздържат по време на гласуването.

 

Делян Добрев от ПГ "ГЕРБ-СДС" обърна внимание, че в момента се плащат заплати в компанията, но без да може тя да изпълнява дейност. Затова той коментира, че групата на "ГЕРБ-СДС" ще подкрепи законопроекта, за да се спрат необоснованите разходи, които се правят в момента.

 

Стоян Таслаков от ПГ "Възраждане" заяви, че групата ще подкрепи законопроекта, за не се плащат излишни пари за заплати в предприятието.

 

С 15 "за", двама "въздържали се" и нито един "против" депутатите от Комисията по енергетика приеха на първо четене промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, чрез които се закрива Държавната петролна компания.

 

Държавно предприятие "Държавна петролна компания" се закрива, се посочва в разпоредба на проектозакона. Предлага се в срок от седем дни от влизането в сила на закона министърът на икономиката и индустрията да открие процедура по ликвидация на компанията, да освободи членовете на Управителния съвет и да назначи ликвидатор.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3371 |31.01.2023 Комисията за финансов надзор пусна мобилно приложение . 8| 4836 |23.12.2022 Прогнозите не са розови! Енергийната криза в Европа ще продължи и през 2023 г. . 0| 3634 |07.12.2022 Държавата да влезе в “Лукойл” при криза решиха в комисия на първо четене . 3| 4995 |30.11.2022 На първо четене: Енергийната комисия в НС реши да спре износа на горива от ”Лукойл”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads