Понеделник, 10 Декември 2018, 23:07
Frognews
2| 4001 |23.10.2017

Финансист за Бюджет 2018: Наливане на пари без никаква добавена стойност

.
От първо четене прави впечатление, въпреки че Бюджетът ще завърши с изключително висок излишък тази година (може би непостиган за последните 10 години), се планира отново да има дефицит в рамките на 1%, което означава, че доста сериозно ще бъдат увеличени разходите в бюджета.
Това каза финансовият експерт Юлиан Войнов. Според него, налице е доста сериозна преразпределителна политика на доходите от страна на държавата чрез увеличаване на разходи в различни сектори и подпомагане на зависимите от помощи лица в държавата и тези така наречени "работещи бедни".

"Въпросът е обаче дали политиката, която трябва да води държавата с нормализирането на бизнес средата, а не го прави, може да бъде компенсирана по този начин. И другото, което може да се коментира е, че за първа година, може би пак за последните десетина години, няма да има нов външен дълг. Предвижда се да се вземе 1 милиард вътрешен дълг с държавни ценни книжа, но той всъщност ще бъде за рефинансиране на стар дълг и реално не само номинално ще намали величината на дълга на България за следващата година, но и като процентно отношение - което общо взето ни поставя в една ситуация на доста стабилна макроикономическа основа" казва експертът, цитиран от БНР.

Според него,  може би ще бъде щекотливата тема за дебати по отношение на приемането на бюджета, ще бъдат тези увеличения на заплатите, увеличение на различните помощи, намаляването на процента, който се плаща за болнични за първите 3 дни, но това тепърва ще го видим. Войнов отбеляза, че липсват реформи в някои ключови сектори като съдебната система и чрез бюджета и увеличаването на финансирането в определени сектори се търси решаване на структурни и вътрешни проблеми, което обаче не е ефективният подход.

"Ние имаме един изключително сериозен проблем в нашата държава и това е проблемът за съдебната система и за липсата на справедливост. Този проблем, за съжаление, не се решава... И тези сериозни проблеми, които са много сериозна спирачка за развитието на бизнеса в страната, поради ниските доходи, които генерира българската икономика, поради невъзможността доста по-динамично да се развива страната, за което тя има съответните заложби и възможности, се преминава към регулиране на неравновесията, които се получават в икономическата сфера чрез наливане на пари, включително и за работещите бедни, включително и за различни сектори, които при всички случаи имат необходимост от пари – това е категорично, въпросът е, че начинът, по който се прави това, е изсипване на едни пари без никаква добавена стойност", анализира финансовият експерт.

Войнов отбеляза и изключително силната обвързаност между икономически групировки и властта у нас, като подчерта, че докато това съществува в България, няма начин каквито и действия да се предприемат, включително и чрез по-голямо разпределение на държавния бюджет да се постигнат по-добри резултати в реформите и в икономиката като цяло.

"Просто ще бъдат изливани едни пари, защото основният проблем, който пречи на икономиката и изобщо на развитието на държавата, това е тази обвързаност между изключително силни икономически играчи на местно ниво, които затормозяват бизнеса, бизнес средата, които поради своята финансова сила и обвързаност, тук не бива да пропускаме и обвързаността със съдебната система, имат възможност да налагат, включително и в правителството, свои – така да ги наречем "зависими лица", които да провеждат тяхната политика на високо държавно равнище. Ние го виждаме това, например в Министерството на икономиката, където огромният скандал, който стана с "Дунарит", всъщност не беше нищо друго, освен желанието на една икономическа групировка да завземе един нормално развиващ се бизнес чрез използването на държавата в тази война",отбеляза още Войнов.


Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Синдикати и работодатели отхвърлиха бюджета на ДОО за 2018 година 1| 4281 |23.10.2017 . Вижте как държавниците разпределиха парите ни в Бюджет 18 0| 3065 |23.10.2017 . Очаква се Бюджетът за 2018 г. да излезе днес 1| 2879 |23.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах