Реклама / Ads
7| 4613 |20.12.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България със стабилна перспектива

.
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България "BBB-/ВВВ", съответно в чуждестранна и местна валута, със стабилна перспектива.
 

Непроменени остават и краткосрочният кредитен рейтинг в чуждестранна валута ("F3"), както и таванът за рейтинг на страната ("ВВВ+"). Това е третото за тази година потвърждение на суверенния рейтинг от Fitch, след оценките през януари и юли, съобщава пресцентърът на Министерството на финансите. Запазването на стабилната перспектива показва, че рисковете за кредитния рейтинг на страната понастоящем са балансирани.

 

Според агенцията рисковите фактори, които заедно или поотделно биха могли да доведат до понижение на кредитния рейтинг включват следните хипотези: значително отклонение от официалните бюджетни цели, което би могло да рефлектира в повишаване на държавния дълг над средното ниво за този клас рейтинг; проблеми в банковия сектор, оказващи натиск върху публичните финанси и икономическия растеж; негативен икономически шок, водещ до съществено понижаване на перспективите за растежа на БВП и инфлацията в средносрочен план.

 

Съответно от Fitch посочват, че положителна преоценка на присъдения рейтинг е възможна в случай на успешно реализирана фискална консолидация, подкрепяща дългосрочната устойчивост на публичните финанси; ускоряване на растежа на БВП и постепенно приближаване към средното за ЕС ниво на доходи; подобряване на институционалното управление и запазване на политическата стабилност, които позволяват воденето на ефективна политика. Рейтинговата агенция има предвид в своята оценка и започналото от 4 декември изплащане на депозитите на КТБ. Констатацията на Fitch е, че икономическият растеж на България е потиснат, но от агенцията посочват и основните причини за това: крехкото възстановяване в еврозоната и геополитическите рискове от конфликта Русия-Украйна.

 

Дефлацията би могла да затрудни изпълнението на някои фискални индикатори, но в същото време по-ниските цени ще подкрепят потреблението през 2015 година. Fitch оценяват положително намеренията на правителството за фискална консолидация, с цел намаление на дефицита с 0,5 пр.п. за всяка година в периода 2015-2017 година. Въпреки увеличаването на дълга, поради по-високия от очаквания бюджетен дефицит за 2014 г., както и поради ликвидната подкрепа за банковия сектор, относително ниското равнище на държавен дълг остава силна страна по отношение на рейтинга на България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5166 |05.07.2014 Fitch потвърди кредитния рейтинг на България . 18| 5871 |13.03.2012 Мавродиев разтревожен от Дянков-щял да свали кредитния ни рейтинг . 1| 4935 |20.08.2010 България запазва кредитния си рейтинг . 2| 5828 |26.07.2010 Заковахме кредитният рейтинг на "БББ стабилен"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads