Реклама / Ads
18| 5913 |13.03.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Мавродиев разтревожен от Дянков-щял да свали кредитния ни рейтинг

.
Стоян Мавродиев
Ако се вземат средства от Сребърния фонд, кредитният рейтинг на страната ще бъде намален. Това ще повиши индекса CDS или т.нар " рискова премия", което значи, че лихвите по кредитите за българските граждани ще бъдат повишени, съобщи по ТВ 7 шефът на Комисията по финансов надзор и бивш депутат от ГЕРБ Стоян Мавродиев.
 
Общо 33 милиарда евро са дълговете на граждани и фирми към чужди кредитори, каза той.

 

Рискът за българската икономика бил огромен и затова той уведомил ръководството на ГЕРБ, каза Мавродиев. Ако бъде похарчен Сребърния фонд не за целите, за които е създаден, проблемът ще бъде огромен и фундаментален, защото вредните последици са толкова много и толкова сериозни, че самата мисъл дори за това действие създава сериозни системни рискове пред българската икономика. По-точно това са част от фискалните резерви на държавата, а те се следят много зорко от чуждестранните анализатори и наблюдатели, включително и от всички кредитни агенции. В момента, в който се посегне към резервите на българската държава това ще има незабавно няколко ефекта. Първият ефект ще бъде незабавно намаление на кредитния рейтинг. Нещо, което аз го казвам и се подписвам с двете си ръце, че ще се случи, ако този закон мине и ако Сребърният фонд започне активно да бъде управляван било с купуване на държавни ценни книжа или на фондовата борса.

 

Финансовият резерв покрива всички дефицити на страната и това го стопява. Намаляването му има пряка връзка с риска за оценка на България като рискова държава. Кредитните агенции знаят, че през 2013 г. предстоят големи плащания по дълга, каза още Мавродиев.

 

Около 300 милиона лева предстоят да бъдат платени още тази година и така общия размер на задълженията достига 3,7 милиарда лева. Единствените резерви са Сребърният фонд и фондът за АЕЦ „Козлодуй", но те са целеви и могат да се харчат само за пенсии и ядрена сигурност.

 

Мавродиев изпратил писмо до финансовия министър Симеон Дянков и управителя на БНБ Иван Искров с искане да бъде свикан Консултативния съвет по финансова сигурност, за да бъде разгледана стратегия за рефинансиране на дълга. Такава обаче още нямало.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6068 |12.03.2012 Губят се следите на 63 милиона лева . 2| 5884 |12.03.2012 Дъщерните дружества в чужбина утроиха своите печалби . 15| 6240 |12.03.2012 Хърсев: Дянков прави розови прогнози за намаляване на ДДС . 10| 9704 |11.03.2012 Турци и руснаци се натискат за наши санаториуми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads