Реклама / Ads
1| 9753 |30.06.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Р. Гълъбинов за Фрог: Фискалният резерв е висок само на хартия?

.
Румен Гълъбинов
Правителството иска заем в размер на 200 млн. евро от Банката за развитие на Съвета на Европа.
 

С парите от заема ще се покрива частично българската част от финансирането на проекти по Оперативните програми „Региони в растеж 2014-2020“, „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“ и „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020“. Защо ни е този заем като имаме такъв голям фискален резерв от 12,7 млрд. лв.?Това заяви пред Фрог нюз финансистът Румен Гълъбинов.

 

Като се теглят заеми къде се използват? Възможно ли е фискалният резерв, който трябва да покрие дефицита по държавния бюджет, да е висок само на хартия? Колко е свободната част от него, с която държавата реално може да разполага?

 

Повечето от парите в резерва са с целево предназначение и суми, с които трябва да се разплатят други плащания и предстоящи падежи по вече взети заеми. Фискалният резерв в края на годината не бива да пада под 4.5 млрд. лв. и това ограничение се прилага от години. Като част от фискалния резерв се отчитат и бъдещи вземания от ЕС - парите от еврофондовете, които са разплатени от държавата ни, но още не са възстановени от Брюксел.

 

Всъщност фискалният резерв е едно сандъче с пари, които са вече с определено предназначение и всеки нов разход трябва да има определен икономически смисъл. Така че трябва много да се внимава с неумерените искания към бюджета за харчове на вересия, защото това води до нови заеми. А може би това е подготовка България да тегли нов още по-голям външен заем.

 

В същото време едни от най-големите инвеститори у нас в писмо до правителството обръщат внимание, че България изостава в редица обществено-икономически аспекти в сравнение с други държави-членки на ЕС от Източна Европа. Има редица фактори, които спират инвеститорите да изберат България. Затова през последните години преките чуждестранни инвестиции у нас постепенно спадат.

 

А работеща икономика в България, повече инвестиции и нови работни места ще има само ако има реформи и работеща съдебна система. Отново чужденци у нас ни алармират, че икономиката в България е изправена пред проблеми.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5665 |30.06.2017 Румен Радев ще свидетелства по делото срещу Ненчев . 3| 6111 |30.06.2017 Румен Гечев: Вземаме заем от 200 млн. евро за бежанците? . 2| 7175 |28.06.2017 Румен Драганов: София е пълна, морето е празно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads