Събота, 16 Декември 2017, 01:48
Frognews
1| 7876 |30.06.2017

Р. Гълъбинов за Фрог: Фискалният резерв е висок само на хартия?

.
Румен Гълъбинов
Правителството иска заем в размер на 200 млн. евро от Банката за развитие на Съвета на Европа.

С парите от заема ще се покрива частично българската част от финансирането на проекти по Оперативните програми „Региони в растеж 2014-2020“, „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“ и „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020“. Защо ни е този заем като имаме такъв голям фискален резерв от 12,7 млрд. лв.?Това заяви пред Фрог нюз финансистът Румен Гълъбинов.

 

Като се теглят заеми къде се използват? Възможно ли е фискалният резерв, който трябва да покрие дефицита по държавния бюджет, да е висок само на хартия? Колко е свободната част от него, с която държавата реално може да разполага?

 

Повечето от парите в резерва са с целево предназначение и суми, с които трябва да се разплатят други плащания и предстоящи падежи по вече взети заеми. Фискалният резерв в края на годината не бива да пада под 4.5 млрд. лв. и това ограничение се прилага от години. Като част от фискалния резерв се отчитат и бъдещи вземания от ЕС - парите от еврофондовете, които са разплатени от държавата ни, но още не са възстановени от Брюксел.

 

Всъщност фискалният резерв е едно сандъче с пари, които са вече с определено предназначение и всеки нов разход трябва да има определен икономически смисъл. Така че трябва много да се внимава с неумерените искания към бюджета за харчове на вересия, защото това води до нови заеми. А може би това е подготовка България да тегли нов още по-голям външен заем.

 

В същото време едни от най-големите инвеститори у нас в писмо до правителството обръщат внимание, че България изостава в редица обществено-икономически аспекти в сравнение с други държави-членки на ЕС от Източна Европа. Има редица фактори, които спират инвеститорите да изберат България. Затова през последните години преките чуждестранни инвестиции у нас постепенно спадат.

 

А работеща икономика в България, повече инвестиции и нови работни места ще има само ако има реформи и работеща съдебна система. Отново чужденци у нас ни алармират, че икономиката в България е изправена пред проблеми.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Румен Гълъбинов за Фрог: Растежът на икономиката ни през 2018 г. ще е като на кон раванлия 0| 3102 |14.12.2017 . Банско посреща сезона с „Открий злато в лифта” и луксозен автомобил 3| 2939 |13.12.2017 . Световната банка спира парите за петролни и газови проекти 0| 2958 |12.12.2017 . Българското здравеопазване отново остава зад борда на реформата - или битката за едни 8 млрд. лв. 1| 7328 |11.12.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах