Реклама / Ads
1| 9455 |03.07.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Голф колички стряскат гостите по крайбрежните алеи

.
Нова туристическа услуга с атрактивен характер вече се предлага в Слънчев бряг - разходка с голф количка. На пръв поглед добре. Да, ама не. Оказва се, че тези колички, които наистина са атрактивни, водят и до доста проблеми, тъй като се движат между хората по алеите и вече има няколко ПТП-та с тях.
 

В последните години и в България има силен интерес към инвестиции в голфа. Ако малка част от туристите, които посещават България, са играчи на голф, то тяхното присъствие ще се отрази и на приходите, защото е известно, че голфърите харчат до десет пъти повече в сравнение с “конвенционалните” туристи. Ето защо местните хотелиери и ресторантьори са се запалили по предлагането на тази услуга, колкото и нездравословна да е тя.

Те явно не искат да лишават гостите от тази атракция, но в същото време не разполагат с голф игрище, изградено върху 500 или 800 дка в к.к.Слънчев бряг, затова побългаряват спорта и свързаната с него индустрия. Отдаването под наем на голф колички, които да се ползват за движение по пътищата и алеите на комплекса, е нова туристическа услуга, която никъде по света не се предлага в този си вид. Навсякъде голф количките се движат в изградените игрища и просто са част от спорта. Движението им като превозно средство е в противоречие на закона - в началото на тазгодишния летен сезон, наред с въвеждането на контролно-пропускателен режим, беше забранено движението на каруци, магарета, мечки, електрически рикши, мотопеди, бъгита и голф колички. За издадената заповед в курортния комплекс са уведомени Съюзът на собствениците и РПУ-Несебър.

След направени проверки за изпълнение на въпросната заповед става ясно, че лицата, които отдават голф колички под наем, са различни от тези, стопанисващи хотелските комплекси. Установено е, че собствениците на количките са подписали договор за наем на паркинг. Те ги излагат там и позволяват на всеки гост, независимо от възрастта му, да се разходи с количка из комплекса срещу заплащане, въпреки че това е забранено. Движението из пътищата и алеите на Слънчев бряг се извършва без спазване на правилата за движение по пътищата. Фирмите, които притежават голф количките, не са регистрирани на територията на курорта и плащат годишния патентен данък на територията на община, различна от общината, където предлагат и извършват услугите с атрактивен характер.

Оказва се, че ползването на количките за голф като превозни средства са и опасни за туристите. През юни вече има трима пострадали според официалната статистика, но още доста са с по-леки наранявания, които никъде не са регистрирани. В началото на юни е пострадала немска туристка, която е със счупено коляно. Десетина дни по-късно е контузена нейна сънародничка, която се връща в родината си със счупен ляв крак. В края на юни голф количка пък блъска шотландска туристка, този път пострадал е водачът. Причините обикновено са неправоспособен шофьор, несъобразена скорост, употреба на алкохол или и трите заедно. Освен това голф количките не са предназначени да се движат по пешеходните алеи и улиците и не са достатъчно обезопасени. Собствениците им обаче считат, че не е тяхна отговорността, че услугата, която предлагат, застражава живота и здравето на гостите на комплекса.

Политиката на "Слънчев бряг" АД налага ръководството не само да предприеме мерки и да наложи необходимите ограничения, но и да изисква конкретни резултати от действието на компетентните органи, в случая РПУ-Несебър. Извършените проверки, направените устни предупреждения и съставените предупредителни протоколи от полицията явно не са ефективни, тъй като и към момента на територията на курортния комплекс се движат голф колички. “Слънчев бряг”АД ще изисква по-крупни действия, с които те да бъде спрени от движение на собствената му територия. От дружеството са категорични - голф количките следва да се ползват само по предназначение и в предвидените за това места. И дават пример - ако човек иска да стреля, отива на стрелбище, където представя документ за самоличност. Той обаче не може да изнася оръжието извън стрелбището и да стреля с него и това едва ли ще се счете за ограничаване на свободата или нарушаване на личните му права. "ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5390 |03.07.2007 Бум на цените по морето . 28| 6127 |02.07.2007 В Борда по туризъм скандалите не секват . 0| 6056 |02.07.2007 Катаджии ще въдворяват ред по черноморските пътища през лятото . 1| 8227 |01.07.2007 Княз Кирил с дял от 25 млн. долара в нова компания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads