Реклама / Ads
7| 5558 |21.07.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Голяма битка на имотния пазар очакват експерти

.
Имоти Източник: Вяра Йовева
Сериозният спад в цените на имотите вече е история. Така коментира ситуацията на имотния пазар пред Profit.TV Цветелина Тасева, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти “Адрес”.
 

За разлика от началото на годината, когато имаше море от предложения, днес цените, на които се сключват сделките, са резултат на пазарна ситуация.

По думите на Тасева в момента има около 115 000 оферти за продажби на имоти тип жилища, но при ограниченото финансиране не всички имоти ще намерят скоро купувачи. Тоест, само продавачите, които са мотивирани да продават и прибягват до услугите на консултанти и брокери, вслушат се в съвета им за нивата, на които стават сделки на пазара, ще могат да сключат сделки. По отношение на купувачите е ясно, че има такива с пари в брой, но те ще финансират една покупка, само ако е оправдана и от гледна точка на цена, и от гледна точка на качество.

Според нея в момента е много изгодно да се купи имот с разположение в хубав квартал и с добро качество. Цените ще падат дотогава, докато има продавачи, които искат бързо да продават, и има купувачи, които не са готови на всяка цена да купува. Най-търсеният имот в момента е двустайно жилище в София с цена до 50 000 евро. Много хора продават в момента такива имоти с цел да купят тристайно жилище, защото има и продавачи на тристайни жилища, които са мотивирани да продават бързо. Имотите на пазарна цена се продават бързо. Сделките се реализират в рамките на няколко седмици, след три-четири огледа”, допълва още Цветелина Тасева.

По думите на експерта първото полугодие се характеризира с две тенденции: от началото на годината до средата на април, когато няма сключени много сделки и от втората половина на месеца до днес, когато се наблюдава значителна активност. Наблюдава се вече и относително стабилизиране на цените на имотите, които през полугодието бележат среден спад за страната в рамките на 23%. По-голямо е понижението в някои региони на страната, някои квартали, където имотите са поевтинели с над 30%.

Проучванията показват, че само 32% от мотивираните продавачи имат финансови затруднения. Голяма част от тях не са свързани с ипотечни кредити, а със загуба на работа, нужда да се раздели наследствен имоти и др. Едва 17% от продавачите са тези, които изпитват затруднения с ипотечни кредити. Като се има в предвид масовото получаване на кредити през последните три години, съвсем възможно е в близко бъдеще да се появят множество продавачи, които изпитват финансови затруднения.

Имотните агенции са доста гъвкави спрямо търсенето и предлагането. Наблюдават се и първите признаци на оптимизация на разходите в края на миналата година. В този смисъл на пазара ще останат утвърдените специалисти с опит в сектора. Очаква се да има и конкуренция между продавачите. Ще успеят да продадат имотите си тези, които дават атрактивни цени, които са гъвкави и се съобразяват с пазарните механизми. Още по-стабилни ще станат тези агенции, които развиват и допълнителни услуги, които да са в интерес на клиентите, смята още Цветелина Тасева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5798 |21.07.2009 Битката за стабилността на валутния борд е битка за България . 0| 5241 |24.06.2009 Настъпва леко оживление на пазара на кредити . 3| 10937 |09.06.2009 Газ – новата “голяма игра” в Европа . 0| 4923 |09.06.2009 Автопазарът все по-свит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads