Реклама / Ads
1| 4763 |17.06.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Грабвайте вувузелите!

.
Източник: DEUTSCH WELLE
В икономически план равносметката от първата година управление на ГЕРБ е тревожна. На този фон да се омаловажават проблемите, както се държи правителството в София, е твърде опасно.
 

Емилиян Лилов.
DEUTSCH WELLE


Показа го опитът с Гърция. Балканските хитринки на южните съседи на България излизат твърде скъпо на Европа. Засега сметката е с девет нули. Но има и по-лошо - съществуват индикации, че и други страни с близък манталитет също може да са разкрасявали лошото състояние на държавните си финанси. Дали това важи и за България ще установява мисията, която Брюксел изпраща в София. Съвсем не е задължително обаче да си финансов корифей за да забележиш, че в икономически план нещата не вървят на добре в България.

Дупката в бюджета расте ли, расте...

От няколко месеца насам потреблението в страната се свива със сериозни темпове. Същото важи и за инвестициите. За капак Брюксел извади жълт картон на правителството в София заради бюджетната му политика, което какво направи - побърза да успокои, че това било съвсем рутинна проверка. С други думи няма за какво толкова да се тревожим. Добре, но докато други страни в Европа и света приемат мерки за намаляване на бюджетните си дефицити и пакети за стимулиране на икономиката, българското правителство предпочита да харчи готови пари от фискалния резерв. И докато той намалява застрашително, дупката в бюджета продължава да расте и до края на годината се очаква да стигне 5 % от БВП.
Инфлацията е другият тревожен знак. Тя също расте, "изяждайки" немалка част от реалните доходи на хората. Оттук следват две неща - по-нататъшен спад на потреблението и увеличаване на цената на сегашната криза. Влиза се в опасна спирала.
Как реагира на тези тревожни сигнали българското правителство? Опитва се да ни убеди, че мерките (онези шейсетина точки, които бяха разнищени от работодателските организации и синдикатите) вече давали резултат, и че страната се оттласвала от дъното на кризата. Или ако цитирам министър Дянков - "Преминахме през най-ниската точка на кризата".

ГЕРБ повтаря грешката на социалистите


Не знам къде е най-ниската точка, но знам, че водещи икономисти бият тревога заради увеличаващите се правителствени разходи на фона на намаляващите приходи. Дори една Румъния тръгна по пътя на икономиите, заради което правителството в Букурещ замалко не получи вот на недоверие. Управляващите в София очевидно предпочитат да си осигурят спокойствието в тези неспокойни времена, повтаряйки грешката на управлявалите преди тях социалисти - да поддържат оптимистичния тон и да се правят, че вършат реформи.
На този фон на българите не им остава нищо друго освен да се хванат за вувузелите и да смутят спокойствието на управляващите. Ако не друго, то поне това ще им осигури частица атмосфера от световното в Южна Африка. Нали са "четвъртите в света"! Пардон - бяха.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4562 |16.06.2010 ЕК ни даде отсрочка за дупката в бюджета . 0| 5217 |16.06.2010 Кабинетът бие шута на "Фич" . 2| 7018 |16.06.2010 Поход на босите и гладните към София заради тютюна . 0| 5335 |16.06.2010 Отворят офертите за ЛОТ 3 на АМ "Тракия"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads