Реклама / Ads
3| 4765 |29.11.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

HENSOLDT доставя най-новата IFF технология на Въоръжените сили на България

.
Оборудване IFF с Mode 5 на компанията HENSOLDT помага да се избегнат инциденти в резултат на приятелски огън. Източник: HENSOLDT
Осъвременяването с новия стандарт на НАТО „Mode 5“ помага да се избегне приятелски огън.
 

Taufkirchen/Germany, ноември, 2021 – Специализираната в сензорни решения компания HENSOLDT ще предложи най-новите си технологични възможности за разпознаване „свой-чужд” (IFF) в предстоящата програма за модернизация на системите IFF на българските въоръжени сили. Агенцията за комуникации и информация на НАТО (NCI Agency) сключи с компанията договор на стойност няколко милиона евро за доставка на вторични радари MSSR 2000 ID, както и на криптографско и тестово оборудване и свързаните с тях услуги. Системите IFF ще модернизират оборудването на няколко обекта за наблюдение на въздушното пространство на българските въоръжени сили съгласно новия стандарт на НАТО „Mode 5“, който ще подобри разграничението между приятелски и вражески сили и по този начин ще помогне за избягване на приятелски огън.

 

Системите IFF, така наречените вторични радари за наблюдение (SSR), идентифицират точно въздухоплавателното средство чрез автоматично изпращане на сигнали за запитване, на които отговарят така наречените транспондери на борда на приятелски самолети. По този начин IFF позволява на полевите командири бързо да различават приятелски от враждебни сили. За разлика от използвания досега Mode 4, Mode 5 използва сложни техники за криптиране, за да се избегне манипулация на враждебни сигнали, като по този начин се гарантира, че процесът на идентификация е абсолютно надежден и сигурен. „Mode 5“ е в процес на въвеждане във всички западни армии като предпоставка за съвместни операции на САЩ/НАТО и съюзническите сили.


Компанията HENSOLDT е експерт в Mode 5 на системите IFF. Тя е сключила договор за надграждане на системите IFF на германските, френските и въоръжените сили на Обединеното кралство по стандарта „Mode 5“ и е доставила IFF системи – включително крипто устройства – за наземни и военноморски приложения на няколко държави от НАТО. Наред с това, оборудването на компанията е разположено на всички кораби на германския флот, както и на няколко кораба на Кралския флот на Обединеното кралство. В Германия компанията е изградила мрежата за контрол на въздушното движение/IFF на германските военновъздушни сили, покриваща въздушно пространство от 1700 x 1500 километра. Общо компанията HENSOLDT е сключила договори за повече от 400 системи IFF в 42 държави.

 

 

За компанията HENSOLDT


Компанията HENSOLDT е водеща немска фирма в отбранителната индустрия с водеща пазарна позиция в Европа и целия свят. Компанията, със седалище в Тауфкирхен близо до Мюнхен, разработва сензорни решения с приложение в областта на отбраната и сигурността. Като технологичен лидер, HENSOLDT също така непрекъснато разширява портфолиото си в кибернетичното пространство и разработва нови продукти за борба с широк спектър от заплахи, базирани на иновативни подходи за управление на данни, роботика и киберсигурност. С повече от 5600 служители, HENSOLDT генерира приходи от 1,2 милиарда евро през 2020 г. HENSOLDT е регистриран в индекса SDAX на Франкфуртската фондова борса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5072 |01.09.2020 HENSOLDT MUSS Надеждна защита за бронирани машини срещу управляеми оръжия . 2| 6311 |30.04.2020 Тодор Матев, „ЧЕЗ Електро България“ АД: Предоставяме на клиентите възможност за индивидуални планове при затруднения с плащане на сметките за ток . 0| 5817 |27.04.2020 ”ЧЕЗ Електро” предоставя възможност за индивидуални планове при затруднения с плащане на сметките за ток . 3| 9330 |27.10.2017 700 т пелети на община Смолян доставя бащата на гербаджията Делян Добрев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads