Реклама / Ads
3| 12781 |24.02.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Януарското парно – яка тесла

.
От „Топлофикация” ни щавят с 30% по-високи сметки
 
Поредната тесла ще ни удари с пристигането на януарските сметки за парно, показват изчисленията на топлинните счетоводители. От началото на тази година сме свидетели на нов топлинен парадокс - топлофикациите намалиха тарифите между 4.6 и 5.7% в различните градове, но на практика хората трябва да извадят от джоба си значително повече
спрямо миналата зима. Причината е в двете доста сериозни увеличения на цените, които регулаторът прие през януари и юли 2010 г., както и в ниските януарски температури. Така реално сметките на хората в повечето градове ще бъдат между 5 и 30 на сто по-солени. Топлофика-ционните честитки на абонатите в София ще са с около 10% по-високи цени в сравнение с декември 2010 г. През последния месец на миналата година също имаше изненади във фактурите и редица клиенти пропищяха, че са им пристигнали двойно по-високи сметки. По отношение на януарското парно допреди седмици от столичната топлофикация се кълняха, че хората няма да платят повече въпреки студените дни, тъй като поевтиняването на парното от Нова година с близо 5% щяло да компенсира негативния ефект от разликата в градусите. „При 19 дни с отрицателни външни температури през януари имахме по-песимистични очаквания. Намалението на цената обаче ще се усети положително от клиентите ни и разликата в сметките няма да е голяма“, коментира Стоян Цветанов, изпълнителен директор на „Топлофикация-София“.

С излизането на новите фактури обаче вярата на софиянци в обещанията на дружеството за пореден път се стопи. В редакцията на „Торнадо” получихме десетки оплаквания от недоволни клиенти, които ще трябва да се бръкнат с 35-40 лв. отгоре за лукса да се сгреят през януари. Справка на вестника показа, че разликата в средномесечните температури не е толкова драстична и не предполага подобно повишение - минус 1,1° за януари спрямо +0,5° за декември. Според топлофикация обаче явно тези градуси са довели до 30-процентно увеличение в потреблението на софиянци. Такова е повишението и при сметките на перничани. Около 55% от сметките за парно в София са до 150 лв.

„Средното увеличение за столичани е 6%. Каква ще е разликата зависи от това как се е променило потреблението на сградата, в която живеят, а индивидуалните сметки ще могат да се видят чак в края на отоплителния сезон, когато топлинните счетоводители направят отчитането на уредите. Тогава, ако някой е консумирал по-малко топлина, може да регистрира намаляване на сметката си и съответно парите ще му бъдат върнати уточни Цветанов. В месечните си фактури клиентите могат да видят посочено количеството енергия, отчетено по общия топломер в тяхната сграда. Това количество консумирана енергия се разпределя на всеки отделен имот според прогнозния дял, определен от фирмата топлинен счетоводител, и може да се провери на втората страница на месечната фактура под №22. По правило, ако клиент е имал доплащане при изравнителната си сметка през миналия сезон, за този сезон му е определен по-висок прогнозен дял и съответно той плаща за по-голямо количество топлинна енергия. По тази причина и сметките му през настоящия сезон логично ще бъдат по-високи от сметките през предходния. След изготвянето на изравнителната сметка, ако клиентът е потребявал по-малко от определения прогнозен дял, сумата ще му бъде върната, а прогнозният му дял за следващия отоплителен сезон ще бъде намален.

Деница Александрова
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 15049 |24.01.2011 Тарикатлъци свалят сметки за ток и парно с 20% . 2| 5107 |19.12.2010 Сметките за парното ще бъдат по-високи с 15,6% . 2| 5138 |16.12.2010 ДКЕВР ни сурвака с по-евтино парно . 3| 5467 |28.09.2010 Замразяват цената на парното до края на 2010

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads