Реклама / Ads
0| 3803 |11.12.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Икономистът Лъчезар Богданов: Около бюджета има хаотично изсипване на идеи

.
Лъчезар Богданов
В България имаме фиксирани цени. Тази на електроенергията за бита е фиксирана, изглежда и за бизнеса. Така че и ние имаме някакъв вид политики по фиксиране на цените. Дългосрочно и средносрочно обаче това не работи. Това коментира икономистът Лъчезар Богданов.
 

Относно бюджета, той посочи, че не се прави това, което се е случвало в последните две седмици в парламента. „Хаотично изсипване на идеи. Да, трябва да има повишаване на доходите, социални плащания. Трябва да има обаче малко повече размисъл”, обясни икономистът пред Нова телевизия.

 

Слагането на таван на цените на стоки и услуги невинаги е добра практика, подчерта той и даде пример с въведения от Виктор Орбан таван на цените на горивата в Унгария и Словения. Резултатът е изчезването на горивата, а след премахването на тавана цените им са скочили, поясни Богданов.

 

В момент на политическа нестабилност и икономическа непредвидимост ИПИ прави алтернативен бюджет. В момента в НС сме свидетели на хаотични предложения. „Да, трябва да има повишаване на доходите, социални плащания, но трябва да има обаче малко повече размисъл. Гледа се там, където със сигурност постигаш по-голям ефект", посочи икономистът.

 

Богданов смята, че има сериозна вероятност за сценарий, в който Европа и светът влизат в по-тежка икономическа ситуация, но с падащи цени. „Всички сега казват, че има инфлация 20%, дайте да вдигаме всичко. Инфлацията, ако се окаже много по-малка, но за сметка на това сме в икономическа криза, как ще плащаме тези разходи? Затова другият вариант са еднократни мерки", обясни той.

 

Разговорът за 50-те милиарда допълнителен дълг за три години според него не е осъществим. „Няма как инвеститори и финансови пазари да дадат на България, ако тя каже „Ние мислим за три години да вземем 50 милиарда и да ги похарчим дефицитно". Това няма как да стане. По-добре разум сега, отколкото другата пролет да се чудим как да връщаме бюджетната стабилност", коментира Богданов.

 

В момента се наблюдава успокояване на инфлацията. Мерките за компенсации на бизнеса и бита целят допълнително намаляване. Следващата година се очаква тя да бъде пречупена първо в Европа, а след това да се пренесе и у нас. Усилията трябва да бъдат насочени към това да не изпадаме в рецесия, заяви икономистът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5032 |13.07.2022 Икономистът Стив Ханке съветва: Българи, дръжте спестяванията си в левове при слабо евро . 5| 6279 |04.01.2022 Изправени сме пред замръзнала икономика, твърди макроикономистът Димитър Иванов . 12| 11048 |26.12.2021 Лъчезар Богданов: Икономиката бумти. Пандемията бе трамплин за голяма част от бизнесите . 1| 4677 |20.12.2021 Лъчезар Богданов: 30 години решаваме социалните проблеми, удряйки с тежък чук пазарната логика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads