Реклама / Ads
2| 4645 |10.08.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Инвестират едва 5% у нас и в Румъния

.
Евро Източник: Вяра Йовева
Международните инвеститорите влагат само 5% от средствата за проекти, които реализират в Румъния и България. Това сочат данни от ново проучване, цитирано от румънският вестник "Евениментул зилей".
 

В настоящия период хората, които се занимават с бизнес в Европа, избягват да инвестират в последните две членки на ЕС, сочат данните от изследване на "Делойт". Според него чуждите инвеститори са привлечени от страни като Полша, Чехия, Словакия и Унгария, но не искат да чуват много за Румъния и България, балтийските страни или страните от района на Адриатическо море.

Специалистите от "Делойт" са констатирали, че 79% от инвеститорите се концентрират върху Централна Европа, 8% са привлечени от страните от бивша Югославия. Други 3% проявяват интерес към балтийските страни.

Фондовете, които вече са в региона, са запознати много добре с реалността. За международните инвестиционни фондове България и Румъния все още са  изправени пред големи проблеми. Общото впечатление е, че инвестициите в региона са твърде рисковани, факт, който в сегашния момент не е предимство, така, както беше в предходни години.

Една от основните причини за намаления интерес е свързана с ускореното разваляне на икономическия климат. Към това може да се добавят и твърде високите очаквания на търговците по отношение на цените, които са много по-големи, в сравнение със страните в Централна Европа, е мнението на Кристиян Наку, зам. председател на регионалния инвестиционен фонд Enterprise Investors.

Експертите отбелязват още голямото разминаване между търсенето и предлагането на местния пазар, които не е изключено да останат блокирани. Те не виждат възможност да бъдат реализирани големи сделки по-рано от следващата година.

За разрлика от България и Румъния с по-голямо доверие се ползват Полша и Чехия. Причината е, че страните са приели и приложили навреме реформи и адекватни мерки за сегашната икономическа ситуация. Словакия също има преимущество, след присъединяването си към еврозоната, което придава на страната стабилност и предвидимост.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5002 |13.06.2009 Чуждестранните инвеститори се въздържат да инвестират у нас . 0| 5371 |09.06.2008 Все повече български фирми инвестират в Румъния . 1| 8104 |25.04.2008 Инвестират 2 млн. лв. в ремонт на почивни бази на централната власт . 0| 6761 |07.04.2008 Вдигат екокомплекс за селски туризъм до Елена, инвестират 2 млн. лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads