Реклама / Ads
7| 4784 |04.06.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Испански краставици били внесени у нас през март

.
Мирослав Найденов
Много тежък удар се нанася точно в сезона, когато традиционно се консумират все повече зеленчуци, обяви министърът.
 

Не краставиците са носители на заразата с ешерихия коли, обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в предаването „Седмицата” на Дарик. „Това е официалното заключение на Европейската комисия, както и на немските власти. Остава по-големия проблем да се намери източникът на инфекцията”, изтъкна той и уточни, че категорично това са данните от всички страни в ЕС.

„Докато има неяснота и немските здравни власти не открият източника, в населението в целия Европейския съюз ще останат съмненията, че може и да е от краставиците. Така че казването „не е от краставиците, но не знаем от какво е” не е позиция и докато това не се реши потреблението ще бъде драстично свито”, отбеляза още земеделският министър.

Той заяви още, че заради създадената психоза потреблението е паднало рязко, включително в България. „Това се вижда и по цената на краставиците и на борсите, и на пазарите на дребно. Някои трети страни затвориха пазара за ЕС като цяло - Русия, Ливан. Това е много голям удар върху зеленчукопроизводителите в целия ЕС, но най-вече за тези в Испания”, отбеляза още министърът. „Това е много тежък удар и то в точно този сезон, в който традиционно се консумират все повече зеленчуци”, каза той.

Министърът съобщи още, че у нас последният внос от Испания е бил през месец март. „Това е проверено и не подлежи на коментар”, заяви той и уточни, че в момента на българския пазар се предлагат български зеленчуци. „Това кои трябва да плати ще реши Европейската комисия или по-скоро ще се решава на заседанието на съвета на министрите по земеделие. Ние получихме известие, че по всяка вероятност в рамките на дни ще има извънредно заседание в този формат, за да може да бъде обсъдена ситуацията и да бъдат намерени механизми за компенсация на зеленчукопроизводителите”, съобщи още Найденов пред Дарик.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5917 |04.03.2011 Испански консорциум мераклия да купи "Кремиковци" . 6| 5001 |10.02.2011 Правителството одобри електромобилите . 0| 7410 |11.01.2011 С инвестиции от 100 млн.евро ЧЕЗ рехабилитера ТЕЦ "Варна" . 0| 4855 |18.05.2010 Стабилизираме ръста на кредитите през 2012

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads