Реклама / Ads
0| 4767 |02.03.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ЕС изключва 7 руски банки от системата SWIFT и забранява излъчването на РТ и ”Спутник”

.
Източник: БГНЕС
Европейският съюз изключи седем руски банки от международната финансова система SWIFT, но остави извън забраната две банкови учреждения, свързани с продажбите на течни изкопаеми горива.
 

Това съобщава Официалният вестник на ЕС, цитиран от Франс прес. 27-те забраняват и руските медии РТ и "Спутник", като забраната влиза в сила незабавно.

      

Изключването от SWIFT има за цел да бъде откъсната отчасти руската икономика от световните финанси като наказателна мярка за руската инвазия в Украйна. То е насочено срещу ВТБ, втората по големина банка в Русия, както и банка "Откритие", Новикомбанк (финансиране на промишлеността), Промсвязбанк, банка "Россия", Совкомбанк и ВЕБ (руската банка  за развитие).

 

Тези учреждения са най-силно свързани с финансирането на военните действия на Москва в Украйна, обясни европейски представител. По думите му около една четвърт от обема на руската банкова система е засегнат от това изключване от SWIFT.

 

Мярката влиза в сила от 12 март, според Официалния вестник на ЕС. Страните членки дадоха зелена светлина за тази санкция снощи след няколко дни на преговори.

 

За сметка на това мярката не засяга нито "Сбербанк" - най-голямата банка в страната, нито "Газпромбанк" - финансовият инструмент на руския газов гигант, тъй като през тях преминават по-голямата част от плащанията за руските газови и петролни доставки за ЕС.

 

Германия и Италия изразиха опасения през последните дни, че няма да могат да плащат руските газови доставки, от които са силно зависими, в случай, че банките, натоварените със съответните плащания, бъдат блокирани в SWIFT.

 

Изключването от SWIFT се представя като "финансово ядрено оръжие". Тази платформа за сигурни комуникации позволява размяната на платежни нареждания и прехвърляне на средства между банките.

 

SWIFT, която е регистрирана в Белгия, изключи през 2012 година много ирански банки след решение на ЕС. Повечето от тях бяха върнати обратно в системата през 2016 година.

 

Общо 80% от руската банкова система е обект по един или друг начин от пакета финансови санкции на ЕС, приети от 2014 година насам след анексирането на Крим от Москва, посочва европейският представител.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4461 |01.03.2022 Visa и Mastercard спират услугите си за санкционирани руски банки . 0| 5334 |01.03.2022 Журналист: Само руските олигарси могат да спрат Путин, загубили за ден 27 млрд. . 15| 6398 |22.02.2022 Експертът Оля де Карденас: Признаването на Донецк и Луганск е обявяване на война на Украйна, но Западът купува руски газ . 1| 3861 |01.02.2022 БНБ: Активите на банките възлизат на 135,4 млрд. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads