Реклама / Ads
0| 5041 |19.10.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Изпомпват банкови сметки чрез интернет

.
През последните години банковите сметки на много българи са олекнали със стотици хиляди левове. Това са констатирали спецслужители от МВР, които обаче не е състояние да даде точна статистика колко са случаите, колко са сайтовете и какви суми са източени. А в редица от случаите потърпевшите или не са разбрали, че им се крадат парите, или не са подали сигнал.
 

Специалистите от службата за борба с организираната престъпност в МВР съветват да се внимава изключително много при пазаруването или трансферирането на пари в интернет. Те обясняват, че съществуват няколко основни начини банкова сметка да бъде източена, съобщава БТА.

Един от най-популярните е чрез така наречения фишинг. Използва се специална компютърна програма, която генерира произволни email адреси. Най-често в текста им се упоменава, че има проблем с акаунта на даден потребител до банковата му сметка през интернет или до профила му в сайт за пазаруване. Жертвата бива приканена да изпрати отговор на полученото писмо, в който да напише потребителското име и паролата си.

Експертите съветват да не се отварят писма от непознат подател или много внимателно да се чете кой ги изпраща.
В огромна част от случите електронният адрес на подателя е много близък до този на истинската компания, поясняват те.
Друг начин за източване на пари е чрез фарминг. При този метод се използват фалшиви уеб сайтове, но не се изпращат писма. Прави се DNS poisoning или чрез промяна на hosts файла в компютъра на жертвата. По този начин се пренасочва трафикът от определен уеб сайт към друг, който е негово копие и има за цел кражба на лична информация.

За източване на сметки се използва и методът вишинг. Вишинг имейлите съдържат телефонен номер, на който се препоръчва да се обадят потребителите, за да потвърдят данните си.

Още по-нов хит в този тип кражба е заразяването на компютъра с вирус, разкриват експертите. С него престъпникът получава пълен достъп до всички данни от компютъра на жертвата, в това число и банкови сертификати. След като крадецът се сдобие с данните на жертвата източването на сметката вече е лесно.

Най-трудният начин за кражба на пари е така нареченото човешки проксита. Един от способите е да бъдат заразявани компютрите чрез физически достъп до тях, като се използват хората, които се занимават с хардуерна или софтуерна поддръжка. С помощта на флашка се заразява компютърът, от който се осъществяват банковите разплащания. Възможно е вирус от подобно естество да попадне при свалянето на торент или разглеждането на порно сайтове.

Експертите съветват да се използват легални антивирусни програми, чиято поддръжка на година е около 40 лева.
Друг сигурен начин е универсалният електронен подпис или така наречената виртуалната кредитна карта, коментират още специалистите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4749 |19.09.2009 Още два банкови банкрута в САЩ . 0| 5196 |21.05.2009 Все повече фирми изпращат годишните си декларации по Интернет . 1| 5836 |29.04.2009 Междубанковите лихви в Европа продължават да се движат рязко надолу . 0| 5478 |11.03.2009 Банковият кредит e най-предпочитан за покупка на имот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads