Реклама / Ads
9| 5728 |30.11.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кънев към управляващите: Облекчете бизнеса

.
петър Кънев
„От години поставям въпроса, че трябва да се направи фолмула за изчисление на минималната работна заплата. Като всеки един аспект от икономиката- и този трябва да има своите правила, все пак това е математика”. Това каза председателят на икономическата комисия в парламента и народен представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Петър Кънев .
 
Той обясни по БНР, че тази формула е един стар спор между работодатели и синдикати  и  този пазарлък, каква да бъде минималната работна заплата- се превръща в пресечна точка на въжделенията на българската реформа.

„Бизнес средата и проблемите на малките и средни предприятия се превръщат в тема на политически разговор преди избори, минат ли обаче те- всичко това се забравя. Предстоят много сериозни разговори с министър Лукарски и дано не е просто политическо лицемерие и просто обещание, но първите му думи бяха, че той ще се заеме сериозно с облекчаване на българския бизнес”, каза Петър Кънев. Той обясни, че  в България има около 350 хиляди работещи фирми, от тях 320 хиляди са т. нар. микрофирми. „94% от всички фирми в страната са с работници до 9 души. Всички те трябва да отговарят на условията, на които отговаря едно голямо предприятие. Само по отношение на охраната на труда една фирма от двама души трябва да има 29 документа на около 150 страници”, изтъкна Кънев. Той призова да се облекчи режимът, защото за да има бюджет и приходи, някой трябва да работи.  

Петър Кънев определи като безумна практиката на бившия финансов министър Симеон Дянков да не връща ДДС на фирмите и да го обложи с данък. „Като опозиция ще следим много внимателно – не пипайте ДДС”, призова той. По думите му практиката показва, че в края на годината обикновено невърнатият ДДС на фирмите е 200-250 млн. лв. , а е имало и години, в които нивата са достигали 700 млн.  Кънев препоръча на министър Владислав Горанов да помисли за такса смет, която не може да се продължава да се плаща на данъчна основа, също така за промени в Закона за счетоводството, което отново засяга малките и средни фирми.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5232 |30.11.2014 Фандъкова няма да вдига цената на парното . 8| 6091 |30.11.2014 Антирекорд! Геврекът в бюджета стигна 1,75 млрд. лв. . 6| 7625 |29.11.2014 Шаранът-10 лв., рибата тъпкана с пестициди . 1| 6205 |28.11.2014 НОИ отхвърли Бюджет 2015

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads