Реклама / Ads
9| 5384 |08.01.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Караджова: Проблемът с шистовия газ е спекулация

.
Нона Караджова
Режим на водата не се очаква. Повод за оптимизъм са валежите в страната, които поддържат обемите в язовирите, които стриктно се следят от Министерство на околната среда и водите. Това заяви пред БНР министърът на МОСВ Нона Караджова.
 


Водата има няколко аспекта. От една страна това е ресурсът, без който не можем, от друга страна са необходими мерки за защита от наводнения. Правят се проучвания и най-късно 2013-2014 г. ще имаме планове за това кои са най-рисковите места в България. Няма рискове за режим на водата към момента, категорична е Караджова. Тя съобщи, че започва изграждането на 3 малки язовира, които ще решат въпросите с водата в района на Трявна, Панагюрище и Мадан.

 

За цената на водата, Караджова коментира, че при всички положения цената ще бъде според потреблението, тоест колкото вода потребяваме, толкова ще плащаме. "По-пестеливите граждани са въведени мерки да плащат по-малко вода", добави Караджова.

 

ВиК дружествата са два вида – или 100% ВиК дружества, тоест държавно-общински или общински, или както е в Столична община – "Софийска вода" е общинско частно дружество, само в София е така.

 

За това, че се говори как в България проучването за шистовия газ вече е започнало, Караджова каза: Абсолютни глупости, такова нещо няма. Категорично заявявам, че подобно нещо не се е случило. Бяха направени проверки във връзка със сигнали на граждани и слуховете са опровергани, подчерта Караджова.

 

На въпрос дали проучването и добивът на шистов газ е едно и също, Караджова отговори, че проучването има няколко етапа, добивът е също различен.

 

Ние ще оценим по реда не само на Закона за околната среда, а по реда на още 5 закона, ще преценим дали проектът за проучване на шистов газ, ако такъв бъде представен и ако някога се докаже, че има наличност, единствено, когато проектите се внесат в МОСВ по реда на 6-те закона, ще бъдат екологично оценени, отбеляза екоминистърът.

 

На въпрос ще има ли санкции от ЕК ако не изпълним това, което сме поели като ангажименти, Караджова отговори, че е нормално да се предприемат наказания към страните, ако не се изпълняват ангажиментите си.

 

С много голямото ускорение, което направихме в строителството на пречиствателни станции и на депа за отпадъци, мисля да убедим ЕК за това какво правим и кога ще бъде изпълнено, категорична е Нона Караджова. Тя заяви, че 1,2 млрд. лева са усвоените европейски средства по отношение на околната среда. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5621 |07.01.2012 Бизнесът формулира 4 приоритета за 2012 . 48| 6711 |06.01.2012 Тр. Трайков за стачката на миньорите: На зло куче-зъл прът! . 12| 5613 |05.01.2012 Банкер опроверга Дянков за свалянето на лихвите . 0| 6225 |05.01.2012 „Петрол” АД пред нови изпитания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads