Реклама / Ads
0| 4068 |26.04.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кои са основните видове гуми за тенис на маса?

.
Прочети тази статия, за да научиш повече за гумите за тенис на маса, за техните основни специфики и категоризация.
 

Защо гумата е най-подходящият материал при изработката на хилки?


През време на еволюцията на тенис на маса са правени най-различни експерименти с различни материали като плат, шкурка , пластмаса и т.н. Най-удачния материал обаче се оказва гумата. Всъщност спецификата на гумата като материал определя в голяма степен развитието на тенис на маса в областта на въртенето на топката или фалца. Гумата е материал, притежаващ добро сцепление с топката за тенис на маса, еластичност, която подпомага отскокът на топката и добра издръжливост, която позволява употребата на гумата за относително дълъг период. Изброеното дотук дава съществено преимущество на гумата пред всички останали материали и се предопределя развитието на тениса на маса в областта на генериране на все повече въртене у малкото топче. Естествено е всеки състезателен олимпийски спорт да става все по-бърз с времето и развитието си. В тениса на маса създаването на все повече скорост е функция на фалца или иначе казано колкото повече въртене създаваме у топката, толкова повече настъпателна скорост има тя. Важно е да се отбележи, че без специфичните характеристики на гумата като материал тенисът на маса не би могъл да се развие толкова прогресивно в тази насока.

 

Видове гуми за тенис на маса спрямо материала


 Тук ще обърнем внимание на разделението на гумите за тенис на маса спрямо това дали пъпчиците са навън или навътре. Това е най-условното разделение на гладки или зъбци. Ще се опитаме просто да обясним какви са спецификите на гладките гуми и тези със “зъби”


Гладки


Гладките гуми са тези, гуми, чиято повърхност е с гладката страна навън. Тези гуми са 90% процента от използваните гуми в съвременния тенис на маса. Гумата тип “сандвич” е съставена от две части. Първата част се нарича подложка и е частта, която се залепя към дървото за тенис на маса. Втората част се нарича горница и представлява гума залепена към подложката с пъпките навътре. Тези гуми разчитат в най-голяма степен на сцеплението между материала и топката, за да генерират въртене.

 

Със зъбци


Обратно гумите със зъбци са подложка и горница, но с разлиаката, че пъпките на горницата сочат навън, т.е. Пъпките имат контакт с топката. Това в повечето случаи са гуми за тенис на маса, които са влияят по-малко от въртенето на топката и имат за цел да придават измамност или да нарушават ритъма и скоростта на разиграването. Разбира се има и нападателни гуми със зъбци, но в общия случай те също разчитат на това, че се влияят по-малко от входящото въртене на топката. 

 

Видове гуми за тенис на маса спрямо стила на игра


Тенисът на маса е спорт с изключително сложна и богата техника и философия на игра. Неговото развитие е изключително бурно още от появата му. Въпреки, че най-разпространеният стил на игра е офанзивният има и и дефанзивни такива. Тук ще се опитаме да направим ясна разликата между двете философии на игра, концентрирайки се върху разновидностите гуми за тенис на маса.

 

Дефанзивни гуми


Често пъти треньорите избират да поставят защитна гума на някой състезател, когато видят, че трудно усвоява даден удар (бекхенд или форхенд) или ако забележат, че на даден състезател му липсва така важното “чувство” към въртенето на топката, което не се научава или тренира. Или го имаш вродено или го нямаш.

 

Дефанзивните или защитните гуми биват следните видове : Гладка гума с тънка и мека подложка, дълъг зъб (трева), среден зъб и антитопспин гума. Тези дефанзивни варианти създават отделни стилове на игра, но като цяло тяхната функция е да създава необичайни вариации във фалца, скоростта, траекторията на топката.

 

Офанзивни гуми


Дефанзивни гуми за тенис на маса са гладките гуми. Те в честия случай са такива гуми с по-твърда (плътна) подложка и горница, която има много силно сцепление. Тези гуми са най-разпространени в световен мащаб. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3482 |04.07.2022 Близо 45% са поскъпнали основните стоки и услуги, изчислиха от КНСБ . 10| 34615 |09.04.2021 Сигнал до Фрог: Шофьори пукат гуми, падат джанти по пътищата на Борисов . 1| 8632 |04.12.2019 Мащабни проекти и нови видове лифт карти за сезона в Пампорово . 1| 8747 |01.08.2019 Основните разлики между геймърски и нормален компютър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads