Реклама / Ads
1| 6072 |04.06.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Край на одисеята с визите за руснаци

.
Николай Младенов Източник: Вяра Йовева
До броени дни ще бъде облекчен режимът за издаване на туристически визи за гражданите на Русия, които искат да посетят страната ни. Това каза в ефира на PRO.BG външният министър Николай Младенов.
 

По думите му вече е на бюрото му проектна заповед за много сериозно облекчаване на издаването на визи за Русия, Молдова, Украйна и Беларус. До дни гражданите ще видят изпълнението на обещанието да има облекчен режим за посещение на България, обясни Младенов.

Намерението на МВнР е всеки кандидатстващ за виза да има най-големия брой възможности къде и как да подава документи. Външният министър изрази обаче съжаление, чe няма как да отпаднат визите, защото България има общ визов режим с ЕС.

"В рамките на общите европейски изисквания ще облекчим достъпа на руски, молдовски, украински и беларуски туристи да идват у нас”, допълни министър Младенов.

По повод предстоящите съкращения на разходите в администрацията, дипломат номер едно съобщи, че ще има затворени наши посолства зад граница и на някои места ще има временно управляващи посланици.

"Предвид съкращенията в разходите, които трябва да направим, не можем да си го позволим да го направим във всяка мисия. Ще има съкратени посолства и това не е лесен процес: дърпаш шалтера и изведнъж всичко спира. Защото като го закриеш, два пъти по-трудно и по-скъпо излиза да от разкриеш отново. Затова много внимателно решаваме и преценяваме кои ще са. Но, да, ще има закрити посолства”, категоричен беше Николай Младенов.

Темата за изграждането на американския противоракетен щит в Европа, външният министър коментира с думите: „Правим това, което правят всички страни-членки на НАТО в момента. Правим дискусията, за да е ясно как ще изглежда тази система, защото това в момента не е ясно. Не става въпрос за един камион, който ще докара нещо и ще сложи при нас – ракети срещу ракети. След като мине срещата в Лисабон през есента, тогава вече започват разговорите и действията по разполагането на тези елементи на ПРО. Има американски, италиански, френски елементи и т.н. И ние първо трябва да решим дали в НАТО ще го правим, чак после ще говорим с Русия”, обясни още министър Николай Младенов.

На въпрос, дали България не води много по-проамериканска политика от предишни години, външният министър отговори, че проявявайки някакъв разум, е неуместно да се съобразяваме с една незначителна теза, макар и изказана от руски генерал.

"Ние сме в НАТО и се съобразяваме с това. Мен първо ме интересува сигурността на България и водим по-силна про-балканска политика. Но в отношенията ни в НАТО, Европа, САЩ, стратегически погледнато, ангажиментите които имаме, са в същия аспект, като при предишното правителство”, поясни Младенов.

В студиото на PRO.BG външният министър отново потвърди информацията, че България ще изпрати нови 70 души в Афганистан, решение, което е взето отдавна от парламента. То дава на страната ни мандат да участваме до края на мисията на НАТО в Афганистан. Всичко останало би означавало абдикиране от националния ни интерес, допълни Николай Младенов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4663 |17.04.2010 Имаме воля да доведем пенсионната реформа докрай . 1| 4909 |04.02.2010 Депутати бранят морското крайбрежие . 0| 4683 |07.11.2009 Независима компания ще добива газ край Каварна . 4| 5124 |05.11.2009 Форбс: Рецесията слага край на медения месец на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads