Реклама / Ads
2| 6218 |01.10.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кражбите на коли намалели с 40 на сто за година

.
Кражбите на автомобили са паднали с 40 процента за последната година, след като беше отменена маркировката от застрахователите. Тези данни съобщиха от Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи.
 
Промените в Кодекса за застраховане бяха приети още миналото лято, но влизат в сила от 6-и октомври. Ако не свалим стикера от колата си, ще ни глобяват по 50 лв. Представителите на застрахователните дружества вече нямат право да поставят белези - т.нар. „пасивни маркировки”, върху автомобилите, като собствениците им ще могат да ги застраховат, без да е необходимо да отбелязват това на видно място по колите си.


Маркировките и стикерите по колите вече не са основание за изплащане или отказ на обезщетение на щети, посочиха от асоциацията.

Идеята за въвеждане на принципа на бонус-малус при застраховките "Каско" все още се обсъжда, но са необходими промени в Кодекса за застраховането, посочи заместник-председателят на АБЗ Коста Чолаков. Очаква се тази есен Комисията за финансов надзор да подготви промените в кодекса.

При бонус-малус цената на застраховката пада, ако шофьорът не прави катастрофи.

От асоциацията отчетоха, че основните загуби на застрахователните компании са от застраховка "Гражданска отговорност". Макар че такава застраховка трябва да имат най-малко 90 процента от автомобилите в страната, те не са повече от 75 процента, посочи Коста Чолаков.

Общите приходи в застраховането през 2011 година са били 1,610 млрд. От тях приходите в животозастраховането са 251 млн.лв. и 1,362 млрд. лева в общото застраховане.

 

Кражбите на коли са намалели не само заради маркировката, но и защото част от босовете, които организираха застрахователни измами чрез кражба на автомобили са в ареста и срещу тях се водят дела, смятат на свой ред от МВР. Все по-малко са и откраднатите автомобили, които след това се препродават в чужбина. Намаляват и рекетът за отнети автомобили, който бе истински бизнес допреди година-две, категорични са застрахователи и полиция.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5741 |16.03.2012 Коли фантоми на промоция в нета . 14| 5456 |21.10.2011 Обмислят екоданък за старите коли . 0| 5340 |19.07.2011 Е-коли ощетила БГ земеделци с над 2 млн.евро . 1| 4757 |10.06.2011 М. Найденов: Безпрецедентна е кризата от ешерихия коли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads